Спеціальні потреби

Канадська місія: виборча кампанія проходить в атмосфері частих порушень


Канадські спостерігачі підготували перший проміжний звіт за наслідками своєї діяльності в Україні. Висновки експертів невтішні: вибори ще не почалися, а порушень вже чимало.

«Основні результати місячного моніторингу: виборча кампанія в Україні відбувається в атмосфері частих порушень, обмежень свободи слова, частих випадків підкупу виборців», – заявив медіа аналітик Канадської місії спостерігачів Михайло Боцюрків.

У першому, проміжному звіті наведені приклади різних порушень, помічених 65-ма спостерігачами, які вже понад місяць працюють по всіх регіонах України.

Окрему частину звіту спостерігачі присвятили стану свободи слова в Україні напередодні виборів. Так, експерти відзначили, що в Україні помітний «дефіцит незалежних інформаційних джерел».

«Дефіцит незалежних медіа та тотальна монополізація ЗМІ напряму впливає на результат виборів. Наші спостерігачі з регіонів регулярно інформують про обмеження свободи слова, переслідування журналістів та загальну нестачу плюралізму», – каже координатор групи довгострокових спостерігачів місії Анна Шиптур. За її словами, незалежні медіа існують в основному у веб-просторі, коли в інших формах ЗМІ майже невід’ємні від впливу влади. Експерти навели приклад, коли після досить критичних матеріалів на адресу влади керівництву видання «Український тиждень» повідомили, що примірники журналу більше не будуть роздавати в аеропорту «Бориспіль».

Спостерігачі прокоментували і законопроект про наклеп, який був скасований у вівторок. «В будь-якому разі існування такого документа та можливість повернення до нього викликає серйозне занепокоєння», – зауважив Михайло Боцюрків.

Також місія спостерігачів CANADEM заявила про 30 випадків порушень прав людини за останній місяць. Здебільшого, до цих порушень має відношення міліція.

«Канадська місія занепокоєна, що використання міліції проти активістів, які беруть участь у виборчому процесі, та проти інших учасників зібрань є порушенням прав людини та негативно впливає на демократичні процеси», – повідомила Анна Шиптур.

Експерти звернули увагу і на зміну Центральною виборчою комісією (ЦВК) процедури жеребкування щодо кандидатур до складу окружних виборчих комісій. Нову постанову ЦВК прийняла у вересні, за тиждень до початку жеребкування. За новим документом, жеребкування щодо усього складу комісій проводилося одноразово та одночасно, а не окремо по кожній кандидатурі.
Спостерігачі відзначили і позитивне нововведення – скасування можливості голосувати за межами округу виборця. За словами Анни Шептур, це рішення істотно зменшує вірогідність перевезення виборців на автобусах, або так званий «імпорт виборців».

Анна Шептур охрестила таке жеребкування як «лотерею, де переможець отримує все». До того ж, вона зазначила, що через таке жеребкування в усіх комісіях з’явилися представники так званих «технічних» партій, а також ті, хто вже був членами окружних комісій у 2007 році та представляє правлячу партію. Незалежні кандидати були взагалі позбавлені можливості мати своїх представників в окружних комісіях.

Спостерігачі відзначили і позитивне нововведення – скасування можливості голосувати за межами округу виборця. За словами Анни Шептур, «це рішення істотно зменшує вірогідність перевезення виборців на автобусах, або так званий «імпорт виборців».

Найближчим часом до України приїдуть ще 365 спостерігачів від Канадської місії, які будуть безпосередньо споглядати за перебігом виборів. Як зауважив медіа аналітик Канадської місії спостерігачів Михайло Боцюрків, «це найбільша місія від Канади за усю історію спостереження за виборами в Україні».
XS
SM
MD
LG