Спеціальні потреби

Омбудсмен підтверджує тілесні ушкодження у Тимошенко


В офісі уповноваженого Верховної ради України з прав людини підтвердили в середу підозри про завдання тілесних ушкоджень колишньому прем’єр-міністру Юлії Тимошенко, яка утримується у виправній колонії. Як заявила на терміново зібраній прес-конференції омбудсмен Ніна Карпачова, в цьому особисто переконалися співробітники офісу. Напередодні вони без попередження відвідали колонію, щоб перевірити повідомлення про побиття Тимошенко.

«У присутності начальника Качанівської колонії Юлія Тимошенко надала згоду представнику омбудсмена на зовнішній огляд місць тілесних ушкоджень. Під час зовнішнього огляду було встановлено наявність синців на передпліччі, ділянці ліктьового суглобу правої руки, а також значного розміру синця у правій пахвинній ділянці живота», – повідомила Карпачова. Вона трактує конвоювання Тимошенко до лікарні із застосуванням сили як жорстоке поводження з ув’язненою, яке може бути розцінене як катування. Карпачова також називає неналежною реакцію на заяву Тимошенко прокурора Харківської області.

В офісі уповноваженого з прав людини вимагають від Генпрокуратури порушити за фактом кримінальну справу і відсторонити від виконання обов’язків причетних до випадку осіб. Карпачова також просить негайно забезпечити надання екс-прем’єру необхідної медичної допомоги, згідно з рекомендаціями українських та закордонних лікарів.

Соратники Тимошенко з опозиції другу добу продовжують блокувати роботу парламенту на знак протесту проти жорстокого поводження із своїм лідером. Вони обіцяють залишатися в Верховній раді до виконання вимоги провести об’єктивне розслідування інциденту і притягнення до відповідальності винних. «Наші вимоги не змінилися. Більше того, після відповідного документа, який підписала уповноважений з прав людини Ніна Карпачова (як відомо, даний документ підтверджує застосування сили до Юлії Тимошенко) вони лише утвердилися», – наголосив один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко.

Про своє обурення поводженням з українськими опозиціонерми заявив і єврокомісар Штефан Фюле. «Поводження з Тимошенко та іншими не відповідає принципам та цінностям партнерства між ЄС та Україною. Це очевидна і дуже неприємна пляма на репутації України», – написав він у середу в своєму мікроблозі в мережі Твіттер.

Натомість у правлячій коаліції продовжують заперечувати сам факт побиття Тимошенко. В Партії регіонів вбачають в діях опозиції ознаки провокації, зауважив заступник керівника Дмитро Шенцев. «Звичайно ж, тим, хто знається на методах «БЮТу», зрозуміло, що ніякого побиття не було. Це – звичайнісінька брехня, ціль якої – штучно викликати співчуття до пані Тимошенко, звинуватити владу у начебто застосуванні тортур та спровокувати обурення в суспільства», – цитує депутата партійний сайт.

Один із лідерів фракції Партії регіонів Михайло Чечетов вважає, що блокуванням роботи парламенту опозиція намагається не допустити розгляду неприємних для себе питань. Мовляв, більшість запланувала у середу створити слідчу комісію, яка б розслідувала, як використали кошти, зібрані на спорудження «Дитячої лікарні майбутнього». «Можуть бути якісь непорозуміння в парламенті, проблемні питання, але це не означає, що треба зупиняти всю країну і з’ясовувати стосунки. Наша пропозиція – будь-яке непорозуміння треба вирішувати за столом переговорів, шляхом консультацій, не блокуючи роботу парламенту», – заявив Чечетов. Натомість в Пенітенціарній службі повідомили, що Тимошенко відмовилася від огляду судово-медичними експертами, яких до колонії направила прокуратура Харківської області.

XS
SM
MD
LG