Спеціальні потреби

Юлія Тимошенко оголосила голодування


Колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, яка нині відбуває семирічний термін ув'язнення в Качанівській колонії на Харківщині, оголосила голодування. Таким чином вона висловлює протест проти неправомірних, на її думку, дій керівництва виправного закладу, яке застосувало до неї силу під час транспортування до лікарні. За словами захисника пані Тимошенко Сергія Власенка, ув'язнена відмовилася від їжі з 20 квітня.

“Близько 21-ої години до Юлії Тимошенко в камеру зайшли троє кремезних чоловіків, серед яких був заступник керівника колонії майор Коваленко. Вони накрили її простирадлом і намагалися підняти, незважаючи на те, що Юлія Тимошенко заявила, що не готова їхати до лікарні. Юлія Тимошенко, звичайно, злякалася, почала пручатися, після цього отримала удар в живіт і втратила свідомість”, - заявив Власенко. Адвокат переконує, що особисто бачив гематоми і синці на тілі Тимошенко. Мовляв, саме через цей інцидент його не пускали до колонії протягом чотирьох днів. В колонії в свою чергу пояснювали недопущення адвоката проведенням санітарних заходів.

В команді Тимошенко вже звернулися за захистом до лідерів європейських країн з проханням вплинути на українську владу. Фракція БЮТ сьогодні влаштувала демарш у Верховній раді і вимагала пояснень від Генпрокуратури. Народний депутат Сергій Пашинський з парламентської трибуни назвав інцидент “безпрецедентно диким випадком”. “Ми не підемо з цього місця, поки тут не буде Генерального прокурора з детальними поясненнями, керівника фашистської служби, яка займається ув'язненими, поки не буде рішення про допуск народних депутатів до Юлії Володимирівни для її догляду”, - наголосив він.

Водночас в прокуратурі Харківської області заявляють, що вже провели перевірку заяви Тимошенко про застосування до неї фізичної сили. За словами прокурора обслаті Геннадія Тюріна, вона не знайшла підтвердження неправомірних дій правоохоронців під час перевезення ув'язненої з колонії до лікарні: “Було негайно проведено перевірку. Опитані всі причетні. Направлено медичного експерта. Від його огляду Тимошенко відмовилася. Перевірка завершена. Доводи заявника не знайшли підтвердження. У відкритті кримінальної справи відмовлено”, - заявив Тюрін.

XS
SM
MD
LG