Спеціальні потреби

Опозиція: влада переводить увагу від незаконного засудження Тимошенко на декорації, в яких її тримають


沿途风光
沿途风光

Кожний охочий може ознайомитися з умовами перебування Юлії Тимошенко на сайті Державної пенітенціарної служби. Кімната Качанівської виправної колонії скоріше схожа на номер середньостатистичного українського готелю, аніж на камеру середньостатистичної української в’язниці. Окрема кухня, душова кабіна, ґрати заховані за фіранками – ці фотографії поставлені на сайті для ознайомлення.

Представники «Батьківщини» говорять, що таким чином влада намагається відволікти увагу українців від іншої проблеми – незаконного засудження Тимошенко. «Питання сьогодні в іншому – Юлія Тимошенко сьогодні незаконно перебуває за ґратами», заявив перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов. Натомість, на думку Турчинова, влада звертає увагу на «декорації», в яких перебуває Тимошенко.

Втім, заяви пенітенціарної служби про умови Тимошенко з’являються пізніше за заяви депутатів «Батьківщини» та адвоката Сергія Власенка. До появи фотографій Сергій Власенко заявляв про «нелюдські умови» перебування колишнього прем’єра у колонії. У відповідь тюремники показали наочно ці умови. Хоча доказів, що на фотографіях дійсно кімната Юлії Тимошенко, немає. Інформацію про відеонагляд та постійним освітлення камери у пенітенціарній службі також пояснили. Відеоспостореження за законодавством не забороняється, а світло не таке й потужне, щоб заважати спати.

«Нічник у камері, де перебувають Ю.Тимошенко та ще одна ув’язнена, має потужність лише 5 Вт, світло від якого направлене на підлогу, отже не може заважати сну», зазначила прес-служба Державної пенітенціарної служби.

Тим часом, біля Качанівської колонії у середу встановили два агітаційні намети. Працюватимуть в них представники місцевого осередку партії «Батьківщина». Хоча вже в перший день місцева влада попросила прибрати намети, хоча представники партії подавали відповідну заяву. Попри це намети досі стоять. На Різдво тут планують провести акцію на підтримку засудженого прем’єра.

Захист Тимошенко наразі сподівається на Європейський суд з прав людини, де вже розглядається скарга, та готує оскарження етапування Тимошенко. Так, за рішенням Шевченківського райсуду, Юлія Тимошенко повинна була досі знаходитися у Лук’янівському СІЗО.

На думку голови правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євгена Захарова, у справі Тимошенко мало що залежить від закону і права. Адже до колонії переводять тільки після завершення слідства. По справі Тимошенко слідство досі триває, про що у середу зазначила прес-служба СБУ. Також Євген Захаров в інтерв’ю інформагентству «Ліга» пояснив, що звільнити Юлію Тимошенко рішенням Європейського суду з прав людини буде неможливо, адже вона вже має вирок.

«Ось якщо суд буде розглядати другу скаргу за статтею 6 і, наприклад, визнає незаконними докази, то це вимагатиме скасування вироку та нового розслідування», сказав Євген Захаров. Наразі ж в Європейському суді розглядається перша скарга щодо права на справедливий суд та недостатнє медичне обслуговування. І вона, на думку правозахисника, навряд чи змінить ситуацію.

XS
SM
MD
LG