Спеціальні потреби

На сили США в Іраку та Сирії скоєно 24 напади


Архівне фото: Машини військових США на базі в Іраку, 2020 рік
Архівне фото: Машини військових США на базі в Іраку, 2020 рік

За словами посадовців Пентагону, американські сили в Іраку та Сирії за останні дні зазнали принаймні 24 атак безпілотниками або ракетами, включаючи щонайменше три атаки в понеділок.

Щонайменше п'ять із цих атак були здійснені після того, як американські сили завдали ударів по двох об'єктах у східній Сирії, які використовували Корпус вартових Ісламської революції та пов'язані з ним групи, рано вранці в п'ятницю.

Жодна з атак, здійснених після ударів у відповідь США в п'ятницю, не завдала втрат або руйнувань, за словами представників оборонного відомства.

Під час останнього нападу в понеділок було використано кілька ракет, спрямованих на авіабазу Аль-Асад на заході Іраку, повідомив Голосу Америки представник Пентагону на умовах анонімності.

Інші ракетні обстріли були здійснені по позиціях у Грін-Віллідж і позиціях підтримки місії "Євфрат" у Сирії.

У неділю ударний безпілотник "камікадзе" був використаний проти американських сил на базі поблизу Аль-Шаддаді на північному сході Сирії, а в четвер інший ударний безпілотник атакував сили США та коаліції на авіабазі Аль-Асад в Іраку, згідно з інформацією посадовців США.

Прессекретар Пентагону бригадний генерал Пет Райдер та інші офіційні особи звинуватили підтримувані Іраном проксі у майже щоденних атаках на сили США.

«Ми знаємо, що це підтримувані Іраном групи бойовиків, які підтримує Іран, і, звичайно, ми вважаємо Іран відповідальним за ці групи», — сказав Райдер минулого тижня.

"Цілі Ірану"

На запитання Голосу Америки в понеділок, чи значать нещодавні атаки, що американське стримування не працює, високопоставлений чиновник відповів: «Метою Ірану протягом тривалого часу було змусити вивести американську армію з регіону. Що я бачу, так це те, що ми все ще там».

Один американський винищувач F-15 і два американських F-16 застосували високоточні боєприпаси проти сховища зброї та боєприпасів поблизу Абу-Камаль у п'ятницю вранці за місцевим часом, за словами представників міноборони. Пентагон вважає, що удари успішно вразили цілі, кількість втрат встановлюється.

«Ці високоточні удари самооборони є відповіддю на серію триваючих і здебільшого невдалих атак проти американського персоналу в Іраку та Сирії з боку підтримуваних Іраном ополченців, які почалися 17 жовтня», — заявив міністр оборони Ллойд Остін жовтня. 26.

«Сполучені Штати не потерплять таких атак і будуть захищати себе, свій персонал і свої інтереси», — додав він.

Офіційні особи висловили занепокоєння щодо перспективи «більшої ескалації» в регіоні з боку іранських проксі-груп.

«Розширення на Сирію — це не просто ризик; це вже почалося», — заявив Гейр Педерсен, спеціальний посланник ООН у Сирії, у понеділок під час відеоконференції в Раді Безпеки ООН.

Атаки на сили США та коаліції з 17 жовтня призвели до 17 незначних поранень американців у Сирії та чотирьох незначних поранень американського персоналу в Іраку, причому офіційні особи США продовжують стежити за будь-якими потенційними черепно-мозковими травмами.

Один американський підрядник на авіабазі Аль-Асад в Іраку отримав серцевий напад, коли ховався на місці під час помилкової тривоги про повітряний напад, і пізніше помер.

За даними Пентагону, з 17 по 26 жовтня було скоєно щонайменше 19 атак на війська США в Іраку та Сирії.

США посилюють захист у регіоні

Приблизно 900 військовослужбовців або дислоковані, або перебувають у процесі передислокації зі Сполучених Штатів на Близький Схід, щоб посилити захист.

Ці підрозділи включають Термінал High Altitude Area Defense, або THAAD, батарею з Форт-Блісс, батареї Patriot з Форт-Сілл, а також батареї Patriot і Avenger з Форт-Ліберті.

Ці кроки були зроблені після того, як на початку цього місяця Остін перевів у стан підвищеної готовності понад 2000 військовослужбовців із наказом про підготовку до дислокації.

До роботи над статтею долучилась Маргарет Бешір.

XS
SM
MD
LG