Спеціальні потреби

Перенесення американського посольства з Тель-Авіва до Єрусалима загострило відносини США з Туреччиною


Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган

Туреччина розлючена з приводу перенесення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалима і застосування ізраїльтянами вогнепальної зброї проти палестинських протестувальників на кордоні із сектором Газа. У відповідь на ці кроки Анкара відкликала своїх послів із Сполучених Штатів та Ізраїлю.

Напруженість між США і Туреччиною існує також з проводу долі американського пастора, який ув’язнений в Туреччині, та ув’язнення турецького банкіра у США.

Цього тижня у Стамбулі та Анкарі влаштовано мітинги, учасники яких протестували проти політики Сполучених Штатів та Ізраїлю. Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим осудив як вбивства палестинців, так і перенесення американського посольства:

«Те, що Сполучені Штати твердять, що вони є посередником для збереження миру в регіоні та у світі, і є співучасником у цьому вбивстві, є чимось іншим і абсолютно неприйнятним».

Проте представниця Державного департаменту Гедер Науерт намагається применшити напруженість і каже, що Туреччина і далі є важливим союзником США:

«Ми свідомі того, що Туреччина відкликала свого посла. Туреччина має право це робити, і не бачу в цьому погіршення в наших відносинах з турецьким урядом».

Іншою проблемою у взаємних відносинах з Туреччиною є справа утримання від 2016 року американського пастора Ендрю Брансона, якому може загрожувати вирок позбавлення волі на 35 років з приводу звинувачення у шпигунстві і тероризмі. Державний департамент заявив, що звинувачення безпідставні. З цим погоджується чимало американських сенаторів, які закликають до його звільнення.

Також президент Трамп закликав до звільнення Брансона, і Анкару звинувачують у дедалі більшій «дипломатії викрадання» заручників. Він сказав, що Анкара вдається до цих кроків, щоб домогтися поступок від Сполучених Штатів та європейських країн.

Тимчасом Туреччина піддала критиці Сполучені Штати за засудження турецького банкіра в Нью-Йорку за надання ним допомоги Іранові, щоб уникнути американських санкцій.

Дивіться також: Як українська діаспора турне гурту «СКАЙ» проводити допомагала

Як українська діаспора турне гурту «СКАЙ» проводити допомагала. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG