Спеціальні потреби

Після російсько-турецького «перезавантаження» в Анкару їде віце-президент США Байден


Анкара каже, що не готова до компромісу з Вашингтоном про екстрадицію духівника Гюлена, що переховується від турецьої влади у США.

Віце-президент США Джозеф Байден відвідає Туреччину наприкінці цього місяця, 24 серпня. Про це журналістам повідомив глава турецького уряду Біналі Їлдирим.

А в жовтні в Анкару поїде державний секретар США Джон Керрі.

Останній часом у Туреччині поширюється антиамериканська риторика. Анкара звинувачує Вашингтон у підтримці державного перевороту та утримуванні Фетхуллаха Гюлена, якого турки вважають організатором путчу.

Ні – компромісу зі США

Прем’єр Туреччини заявив журналістам, що Анкара не погодиться на жоден компроміс з американською стороною щодо екстрадиції духівника Фетхуллаха Гюлена, який перебуває у США. Турецький уряд звинувачує його в організації державного перевороту.

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Їлдірім
Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Їлдірім

​​«Основним елементом для покращення наших відносин зі США є екстрадиція Гюлена, де не може бути жодних переговорів», - процитував прем’єра Їлдирима турецький кореспондент CNN в ефірі свого каналу, що був присутній на брифінгу в Анкарі.

«Чи антиамериканізм продовжуватиметься у Туреччині, це також залежить від цього», – зазначив глава турецького уряду.

Залицяння до Росії

Саме у цей час Туреччина вирішила помиритися з Росією.

Під час зустрічі у Москві президенти Реджеп Таїп Ердоган та Володимир Путін зробили крок до відновлення зв’язків, зруйнованих після збиття турками російського літака поблизу сирійського кордону в листопаді минулого року.

США не бачать небезпеки у відновленні російсько-турецьких відносин

США не бачать небезпеки у відновленні російсько-турецьких відносин. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

США запевняють, що не надають цьому великого значення. «Я не думаю, що можна ставити питання, чи наші відносини з Туреччиною можуть послабитись через це. Мова не йде про те, що хтось виграє чи програє. Це суверенні держави, і вони мають відносини по всьому світі», – заявила Елізабет Трюдо, речниця Державного департаменту США.

Незважаючи на протиріччя навколо спроби перевороту в Анкарі і різні погляди щодо того, кого підтримувати у Сирії, США та Туреччина залишатимуться партнерами, – запевняє президент США Барак Обама.

«Ми продовжуємо співпрацювати, щоб не втратити темпу, який ми набрали у боротьбі з ІДІЛом у Сирії», – сказав американський президент.

У пошуках друзів

Деякі експерти попереджають, що перезавантаження турецько-російських відносин може принести зайві клопоти для НАТО.

Айкан Ердемір із «Фонду за оборону демократій» розповідає про російський інтерес у покращенні відносин з турками.

«Думаю, очевидно, для Путіна Туреччина є важливішою як непокірний член НАТО, ніж країна-сателіта. То ж побачимо. На мою думку, росіяни прагнуть зробити все можливе, аби принаймні поставити під сумнів нинішню роль Туреччини та її членство в НАТО», – сказав політичний оглядач Айкан Ердемір.

Говорячи про США, експерти не бачать небезпеки у відновленні турецько-російських відносин. Генрі Баркі із Центру Вільсона каже: «Турки вважають, що нас якимсь чином залякають цим перевантаженням, що ми будемо переживати, що Туреччина відвернеться від США та НАТО. Це нереально».

За словами оглядачів, економічно Туреччина значно більше пов’язана із Заходом, ніж з Росією. До того ж, у питання стретегічної для турків Сирії Анкара та Москва мають кардинально відмінні погляди.

Дивіться також: Своєю агресією Путін хоче знайти безпечне місце для брудних грошей Кремля - лауреат Пулітцерівської премії

Слід брудних грошей Кремля в агресії Путіна знайдено лауреатом Пулітцерівської премії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG