Спеціальні потреби

Трамп постане перед першим в історії США судом в кримінальній справі проти колишнього президента


Колишній президент Дональд Трамп в суді для пред’явлення йому звинувачення, 4 квітня 2023 року в Нью-Йорку. Кримінальний процес у справі Трампа, який стане історичним, розпочинається у понеділок, 15 квітня, з вибору групи з 12 присяжних і шести заступників.
Колишній президент Дональд Трамп в суді для пред’явлення йому звинувачення, 4 квітня 2023 року в Нью-Йорку. Кримінальний процес у справі Трампа, який стане історичним, розпочинається у понеділок, 15 квітня, з вибору групи з 12 присяжних і шести заступників.

15 квітня розпочинається відбір присяжних у судовому процесі у Нью-Йорку над колишнім президентом США Дональдом Трампом, якого звинувачують у фальсифікації ділової документації, з метою приховати платежі, здійснені задля втаємничення ймовірних позашлюбних стосунків.

Трамп є першим колишнім лідером США, який коли-небудь поставав перед кримінальними звинуваченнями та загрозою ув'язнення, якщо його визнають винним.

Ймовірний кандидат у президенти від Республіканської партії на виборах в листопаді займе місце підсудного під час судового розгляду, який може тривати чотири дні на тиждень протягом наступних півтора місяця. Він може виступити на власний захист, залежно від того, який підхід оберуть він та його адвокати у відповідь на докази, представлені прокурором.

Трамп, який очолював виконавчу владу США від початку 2017 року до січня 2021 року, неодноразово критикував судову справу проти себе. Минулого тижня він поскаржився на своїй платформі Truth Social: "Такого в нашій країні ще не траплялося. У понеділок я буду змушений сидіти З КЛЯПОМ У РОТІ перед ДУЖЕ КОНФЛІКТНИМ І КОРУМПОВАНИМ СУДДЕЮ, чия ненависть до мене не має меж".

Дивіться додатковий репортаж на цю тему Вероніки Бальдерас Іглесіас англійською:

Trump on trial, Biden headed to Pennsylvania
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Оскільки він повинен бути присутнім в суді, розгляд справи майже напевно обмежить участь 77-річного кандидата в подіях передвиборчої кампанії. Він намагається перебрати Білий дім у президента-демократа Джо Байдена, який переміг його на виборах 2020 року, хоча Трамп досі неправдиво стверджує, що в нього вкрали ще один чотирирічний термін через порушення правил голосування.

Трампа звинувачують у приховуванні виплати 130 000 доларів порнозірці Стормі Деніелс напередодні виборів 2016 року, щоб вона не говорила публічно про одну нічну зустріч із ним на турнірі з гольфу для знаменитостей десять років назад і менш ніж через чотири місяці після того, як дружина Трампа Меланія народила їхнього сина Беррона.

У другій частині обвинувального акту стверджується, що Карен Макдугал, колишня модель журналу "Плейбой", каже, що мала багатомісячний роман із Трампом і отримала 150 000 доларів від видавця таблоїда, який купив права на її історію, а потім, за наполяганням Трампа, вилучив статтю.

Трамп заперечує обидва романи та всі 34 звинувачення, висунуті йому у справі в Нью-Йорку, включно з тим, що він наказав своєму колишньому політичному агенту і посереднику, Майклу Коену, засудженому за неправдиві свідчення, здійснити платіж Деніелс, а потім відшкодував йому кошти протягом 2017 - першого року свого президентства. Щомісячні виплати Коену в діловій звітності Трампа було позначено як юридичні витрати.

Кожне зі звинувачень передбачає можливий чотирирічний термін ув'язнення, хоча Трамп напевно оскаржить будь-який обвинувальний висновок і вирок.

Справа в Нью-Йорку є одним із чотирьох безпрецедентних кримінальних обвинувачень, висунутих Трампу, які загалом охоплюють 88 звинувачень, усі з яких він заперечує.

Деякі юридичні аналітики вважають справу про приховування платежів найменш серйозною з чотирьох справ, в яких він фігурує. Але, можливо, це єдина справа, яку розглянуть в суді до виборів 5 листопада.

У двох інших обвинуваченнях Трампа звинувачують у незаконній спробі скасувати свій програш у 2020 році, а в третьому стверджується, що він незаконно взяв із собою сотні секретних документів, що стосувалися національної безпеки, у свій маєток на березі океану у Флориді, коли закінчився його президентський термін, а потім відмовився повернути їх на запити слідчих.

У жодній із цих трьох справ не було призначено чітких дат судового розгляду, адже усі було відкладено через досудові слухання та юридичні аргументи. Трамп намагався перенести дати початку слухань на період після виборів. Якщо він виграє, він може домагатися зняття федеральних звинувачень. У будь-якому разі, якщо він знову прийде до влади, то його не судитимуть під час його президентства.

Очікується, що Коен, який виступив проти свого колишнього боса, стане ключовим свідком проти Трампа. Коен визнав себе винним у звинуваченнях, пов'язаних з фінансуванням передвиборчої кампанії та брехнею Конгресу, серед інших злочинів. Загалом він був ув'язнений протягом близько 13 з половиною місяців і півтора року провів у домашньому ув'язненні.

Очікується, що Стормі Деніелс, справжнє ім'я якої Стефані Кліффорд, також дасть свідчення, і на додаток МакДагал, можливо, теж свідчитиме.

Прокурори також можуть викликати Хоуп Хікс, щоб дати свідчення. Хікс — лояльна, давня помічниця Трампа, яка була свідком залаштункової розробки стратегії кампанії напередодні виборів 2016 року.

Трамп відкинув звинувачення у приховуванні платежів після того, як рік тому йому було висунуто обвинувачення, стверджуючи, що ці та інші висунуті проти нього звинувачення є частиною змови президента Джо Байдена та демократів, щоб не дати йому повернутися у Білий дім. Він називає це "втручанням у вибори".

Немає жодних доказів того, що Байден зіграв якусь роль у обвинуваченнях, висунутих Трампу.

Трамп гірко поскаржився, коли суддя Хуан Мерчан вперше наклав на нього заборону словесно нападати на головних осіб у справі, які, ймовірно, свідчитимуть проти нього, включно з Деніелс, яку Трамп часто називав "кінською мордою".

Пізніше на своїй платформі Truth Social Трамп напав на дочку судді Лорен Мерчан, яка обіймає ключову посаду у політичній консалтинговій фірмі, яка працювала на виборчу кампанію Байдена та інших демократів у 2020 році.

"Цей суддя має бути відкликаний, а справа має бути відхилена", — стверджував Трамп. "Більш конфліктного судді, ніж цей, практично ніколи не було. ВТРУЧАННЯ У ВИБОРИ у найгіршому прояві!"

Мерчан проігнорував глузування Трампа, але посилив припис, заборонивши йому нападати на родичів судді або головного прокурора у справі Елвіна Брегга.

Мерчан сказав, що накази Трампу мовчати були виправдані через його поведінку в інших недавніх судових справах, посилаючись на "загрозливі, підбурливі, наклепні" заяви, які він зробив раніше.

"Те, що існує загроза цілісності судового розгляду, більше не є простою можливістю чи обґрунтованою ймовірністю. Загроза цілком реальна", – написав Мерчан, вводячи більш суворий наказ, який поширювався на його доньку, але не на самого суддю чи прокурора.

Трамп відразу сказав, що для нього буде "велика честь" бути відправленим до в'язниці Мерчаном за порушення наказу про мовчанку, порівнявши себе з покійним Нельсоном Манделою, який провів роки в ув'язненні, борючись з расовим апартеїдом у Південній Африці, перш ніж стати президентом цієї країни.

"Якщо цей упереджений вбивця захоче заперти мене в "каталажку" за те, що я говорив відкриту й очевидну ПРАВДУ, я з радістю стану сучасним Нельсоном Манделою", — заявив Трамп на платформі Truth Social.

"Ми маємо врятувати нашу країну від цих політичних агентів, які маскуються під прокурорів і суддів, і я готовий пожертвувати своєю свободою заради цієї гідної справи", – зазначив він.

Стівен Ченг, речник президентської кампанії Трампа, назвав більш обмежувальний наказ мовчати "неконституційним" у заяві для CBS News, стверджуючи, що він заважає Трампу "здійснювати ключові політичні виступи".

XS
SM
MD
LG