Спеціальні потреби

Чи має Дональд Трамп президентський імунітет? 


Архівне фото: На цьому фото від 6 січня 2021 року президент США Дональд Трамп виступає на протесті проти сертифікації перемоги Джо Байдена на президентських виборах.
Архівне фото: На цьому фото від 6 січня 2021 року президент США Дональд Трамп виступає на протесті проти сертифікації перемоги Джо Байдена на президентських виборах.

Цього місяця Верховний суд США заслухає аргументи щодо президентського імунітету та того, чи можна судити колишнього президента США Дональда Трампа за звинуваченнями у змові з метою скасування результатів виборів 2020 року.

Рішення Верховного суду визначить майбутнє деяких справ ймовірного кандидата від Республіканської партії в рік виборів. Трампу висунуто 91 звинувачення в рамках чотирьох судових процесів. Вони включають навмисне зберігання інформації національної оборони, що порушує Закон про шпигунство.

"Дональд Трамп намагається довести, що президент США захищений від кримінального переслідування, якщо він діяв як офіційна особа", — сказав Голосу Америки політолог Університету Джорджії Чарльз Баллок.

"Але в основі цього питання лежить те, наскільки широко Трамп і його адвокати трактують те, чи діяв Трамп як офіційна особа", — пояснив Баллок.

"Вони зараз це трактують дуже широко. Трамп каже, що президент повинен мати повний імунітет за дії під час перебування на посаді, але окружна колегія з трьох суддів, яка винесла рішення проти нього, поставила запитання: "А якби президент найняв вбивцю, щоб убити одного з їхніх суперників?" Це дії в офіційній якості, і чи вони також мають імунітет від судового переслідування?" Думаю, ми всі сказали б, звичайно, ні!"

Архівне фото: прихильники президента США Дональда Трампа штурмують Капітолій 6 січня 2021 року, Вашингтон
Архівне фото: прихильники президента США Дональда Трампа штурмують Капітолій 6 січня 2021 року, Вашингтон

Багато республіканців продовжують підтримувати Трампа

Справа, яку цього місяця розглядає Верховний суд, стосується федеральних звинувачень проти Трампа у намаганнях скасувати президентські вибори 2020 року, через поширення неправдивої інформації про шахрайство на виборах і тиск на віцепрезидента Майка Пенса, щоб той відхилив законні результати під час сертифікації в Конгресі.

Цю сертифікацію голосів виборців у Конгресі 6 січня 2021 року намагались зірвати прихильники Трампа, які штурмували Капітолій. За цей напад Трампа звинувачують у перешкоджанні сертифікації.

Колишній президент стверджує, що в той час він діяв як офіційна особа, і тому йому не можуть бути висунуті звинувачення. У заяві до Верховного суду команда Трампа написала: "Президент не може функціонувати, а сама президентська влада не може зберегти свою життєво важливу незалежність, якщо президента притягнуть до кримінальної відповідальності за дії в якості офіційної особи після того, як він залишить посаду".

"Відсутність кримінальної недоторканності фактично з допомогою шантажу та здирництва позбавила б можливості діяти кожного майбутнього президента, — йдеться далі в заяві, — і прирекла б його на роки травми від рук політичних опонентів".

Опитування журналу Politico/Ipsos минулого місяця показало, що 70% виборців — у тому числі майже половина республіканців — відкидають аргумент Трампа про те, що президенти повинні мати імунітет від судового переслідування за злочини, скоєні під час перебування на посаді.

Виборець-республіканець Джефф Вільямс із Вальпараїсо, штат Індіана, вважає, що звинувачення проти Трампа свідчать про те, що демократи несправедливо атакують його.

"Мені здається, що у всіх цих справах пов’язані з демократами прокурори в демократично орієнтованих округах сподіваються, що присяжні, орієнтовані на демократів, проголосують проти Трампа просто тому, що він їм не подобається", — сказав Вільямс Голосу Америки.

"Чи вважаю я, що президент повинен мати повний імунітет від закону? В жодному разі", - сказав Вільямс. - Але чи бачив я будь-які докази того, що президент Трамп безсумнівно винний? Абсолютно ні. Це схоже на полювання на відьом".

"Я не можу повірити, що ми опинились в цій ситуації, — сказала виборець від Демократичної партії Дебора Теобальд з Вудстока, штат Джорджія. — Цього року половині країни доведеться виправдовуватися, що вони голосують за злочинця!"

П’ятдесят п’ять відсотків американців, які відповіли на опитування Reuters/Ipsos, заявили, що вони не проголосували б за Дональда Трампа, якби його визнав винним у злочині суд присяжних, а 58% сказали, що не віддали б свої голоси за колишнього президента, якби він відбував покарання у в'язниці.

"Якщо людина скоїла злочин, перебуваючи на посаді, і навіть серйозний злочин до посади, я вважаю, що її слід притягнути до відповідальності, як і будь-якого іншого американця", — сказала Ребекка Уррутія, мати з Коннектикуту, яка голосувала за Трампа в обох 2016 році. і 2020 рік.

"Той, хто каже, що президент повинен мати імунітет від кримінального переслідування, не виступає за Конституцію чи нашу країну, – додала вона. – Президент є громадянином і слугою нашої країни, а не королем чи імператором, і якщо ви порушите закон, я не зможу за вас голосувати".

Архівне фото: Кандидат в президенти від республіканської партії, колишній президент США Дональд Трамп виступає в рамках виборчої кампанії, 16 березня 2024 року. Огайо
Архівне фото: Кандидат в президенти від республіканської партії, колишній президент США Дональд Трамп виступає в рамках виборчої кампанії, 16 березня 2024 року. Огайо

Вплив на майбутні вибори

Це поворотний момент для правової системи США та ключовий момент для політичної кар'єри Трампа, каже Роберт Коллінз, професор Університету Діллард з міських досліджень і державної політики.

"Опитування показало, що те, чи засудять його, чи ні матиме величезні наслідки для президентських виборів 2024 року, — сказав Коллінз Голосу Америки. — Але, не дивлячись на те, як розглядаються ці справи, чим довше вони тривають, тим більша ймовірність, що Трамп уникне винесення обвинувального рішення до дня виборів".

Незалежні виборці є основною групою в штатах, де багато виборців не визначилось, причому більше однієї третини заявили в опитуванні журналу Politico/Ipsos, що вони з меншою ймовірністю підтримають Трампа, якщо його засудять.

"Але якщо вироку не буде до виборів — або він буде занадто близько до виборів, щоб виборці змінили свою думку — тоді виборці-республіканці можуть підтримати Трампа, — сказав Коллінз. — І якщо він переможе на виборах, а потім його засудять, то він стверджуватиме, що як чинний президент він може помилувати себе. Це небезпечна ситуація".

Виборець із Мельбурна, штат Флорида, Джилліан Дані підтримувала Дональда Трампа в 2016 і 2020 роках і каже, що результати його кримінальних справ сильно вплинуть на її голосування в листопаді.

"З одного боку, я б не голосував за злочинця, — сказала Дані Голосу Америки. — Але з іншого боку, я хвилююся, що це полювання на відьом проти когось, кого боїться Демократична партія. Я вважаю, що Клінтон і Байден також були злочинцями, але вони не були засуджені. Якщо Трамп також не засуджений, то чому до нього треба ставитись інакше?"

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG