Спеціальні потреби

Трамп вимагає, щоб New York Times "видала" анонімного критика у Білому домі


Президент США Дональд Трамп у Білому домі вислуховує запитання журналістів про анонімну статтю в New York Times. 5 вересня 2018р.
Президент США Дональд Трамп у Білому домі вислуховує запитання журналістів про анонімну статтю в New York Times. 5 вересня 2018р.

Президент Трамп закликав The New York Times розкрити особу анонімного автора, який стверджує у газетній статті про існування осіб в адміністрації, які, буцімто, протидіють президентові.

Після публікації у середу статті у розділі "особистий погляд" Дональд Трамп написав у Twitter одне слово: “ЗРАДА?”.

Потім президент в окремому дописі запитав: “Чи справді так званий “чільний посадовець адміністрації” існує, чи це ще одне фальшиве джерело провальної The New York Times? Якщо така БОЯГУЗЛИВА анонімна особа справді існує, тоді Таймс повинна негайно видати його/її урядові з міркувань Національної Безпеки”.

Президент і Білий дім обурено відреагували на статтю, автора якої газета змалювала як чільного посадовця в адміністрації Трампа, із твердженнями, що працівники президента часто протидіють імпульсивним поривам президента.

Відповідаючи на запитання про статтю, Трамп назвав її “боягузливою” і взявся критикувати часопис.

“Їм не подобається Дональд Трамп, а мені не подобаються вони, бо вони дуже безчесні люди”, - сказав президент журналістам.

“Невдаха”

Він висловив припущення, що автором статті міг бути хтось “хто, можливо, зазнає невдач і, можливо, опинився тут з хибних причин”.

На завершення дня Трамп проголосив: “Я осушую болото і болото чинить спротив. Не турбуйтеся, ми переможемо!”

Автор статті, що привабила величезну увагу, назвав Трампа “аморальним”, а також налаштованим “назагал проти торгівлі і проти демократії”.

“Зустрічі з ним відходять від теми і від глузду. Він постійно марнословить, а його імпульсивність призводить до непродуманих, непоінформованих і, часом, безрозсудних рішень, які потім треба переглядати”, - йдеться у статті.

Автор пише, що хоче дещо заспокоїти американців “у цю хаотичну епоху” повідомленням, що “у тій кімнаті є дорослі”.

У статті йдеться також про розмови щодо можливості використання 25-ї поправки в Конституції США, яка окреслює можливість усунення чинного президента.

Але анонімний дописувач також наполягає, що “ніхто не хоче прискорювати конституційну кризу. Тому ми будемо робити що зможемо, аби спрямовувати цю адміністрацію у правильному напрямку до часу, коли це так чи інакше закінчиться”.

Одразу після зауважень президента речниця Білого дому Сара Сандерс оприлюднила заяву, в якій назвала статтю “жалюгідною, нерозсудливою і егоїстичною”, а також “новим падінням” часопису.

Сандерс сказала, що New York Times повинна просити пробачення і назвала публікацію статті “ще одним прикладом скоординованих намагань дискредитувати президента у ліберальних засобах масової інформації”.

А щодо анонімного автора прес-секретар заявила, що та особа “дбає, насамперед, не за країну, а за себе, за своє его понад волею американського народу. Цей боягуз повинен вчинити належно і піти з посади”.

Підтримка курсу

Публікація засуджує не усе, що зроблено за президентства Трампа, давши підстави для припущень у Вашингтоні, що автор назагал підтримує курс республіканської адміністрації.

“Існують позитиви, які заглушені майже повністю негативним висвітленням діяльності адміністрації: ефективна дерегуляція, історична податкова реформа, зміцнення війська тощо”, - написав автор.

Твердження у статті збігаються із змістом нової книги журналіста Боба Вудварда “Страх” (Fear), у якій ідеться, що працівники Трампа часом навіть крадуть документи з його столу.

Трамп у середу неодноразово назвав книгу “вигадкою”.

Стів Герман, голова бюро "Голосу Америки" у Білому Домі

Дивіться також: Адміністрація Трампа прокоментувала чергову книгу про внутрішні інтриги Білого Дому

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG