Спеціальні потреби

Трамп і Дуда обговорять можливість збільшення американських військ у Польщі


Після оголошення про виведення американських військ з Німеччини, у Польщі заявили, що сподіваються, що США переведуть військовий персонал і техніку ближче до східних кордонів ЄС.

Про бажання збільшити присутність військ США у своїй країні сказав прем’єр-міністр країни Матеуш Моравєцкі. “Я глибоко сподіваюсь, що внаслідок багатьох переговорів і того, що ми показали, яким надійним партнером ми є в НАТО, та частина американських військ, які виводяться з Німеччини, прибуде до Польщі та зміцнить східний фланг НАТО”, - розповів прем’єр-міністр Польщі в ефірі радіо RMF FM.

Я глибоко сподіваюсь, що ... частина американських військ, які виводяться з Німеччини, прибуде до Польщі та зміцнить східний фланг НАТО
Прем’єр-міністр країни Матеуш Моравєцкі.

Ця заява пролунала на фоні навчань НАТО в Балтійському регіоні і напередодні візиту президента Польщі Анджея Дуди в Білий дім 24 червня. Як повідомляє адміністрація президента США, однією з тем розмов лідерів є можливе збільшення американських військових у Польщі.

Прийом Дуди у Білому домі відбувається за чотири дні до президентських виборів у Польщі, на яких його основним суперником називають мера Варшави Рафала Тжасковського. Через такі часові рамки зустріч Дуди із Трампом зустріла критику - американського президента звинувачують в тому, що таким чином він втручається у внутрішню політику Польщі й допомагає Анджею Дуді перемогти на виборах.

Напередодні конгресвумен польського походження Марсі Каптур через це навіть закликала американського президента скасувати свій прийом.

Ми думаємо, що Американська присутність в Німеччині важлива для безпеки не тільки Німеччини, але й для безпеки Сполучених Штатів
Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас

Нагадаємо, раніше Дональд Трамп заявив про відвід американських військ з Німеччини. “У нас в Німеччині - 52 тисячі солдатів, це величезна кількість солдатів, це величезні витрати для Сполучених Штатів. А Німеччина, як ви знаєте, не виконує своїх зобов’язань щодо внесків у НАТО”, - заявив президент.

В Пентагоні кажуть, що зазвичай в Німеччині перебуває 35 тисяч американських військових. Тепер цю кількість скоротять до 25 тисяч. Втім, у Берліні такому рішенню президента США не зраділи.

“Ми думаємо, що Американська присутність в Німеччині важлива для безпеки не тільки Німеччини, але й для безпеки Сполучених Штатів”, - заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас.

Дивіться також: Президент Трамп призупинив видачу низки робочих віз

Президент Трамп призупинив видачу низки робочих віз. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

  • 16x9 Image

    Остап Яриш

    Кореспондент Голосу Америки в Пентагоні і ведучий щоденних телепрограм Української служби VOA. Приєднався до команди в 2019 році.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG