Спеціальні потреби

Білий дім шукає кандидата на посаду директора ФБР


Дональд Трамп і Джеймс Комі
Дональд Трамп і Джеймс Комі

Законодавці вимагають від Трампа передати записи його розмов із звільненим директором ФБР Комі, якщо вони існують

Після того, як кілька днів тому президент Дональд Трамп звільнив Джеймса Комі з поста директора ФБР, в США розгорнулися пошуки нового глави цього відомства.

Адміністрація провела співбесіди принаймні з вісьмома кандидатами на цю посаду, а Трамп дав зрозуміти, що рішення може бути прийнято ще до п’ятниці, коли він відправиться в першу закордонну поїздку як президент.

«Думаю, що процес піде швидко, – сказав Трамп. – Фактично, кандидатів перевірило саме їхнє життя. Це добре відомі, шановні і по-справжньому талановиті люди. Саме такі люди нам потрібні для ФБР».

Історія зі звільненням Комі залишається в центрі уваги журналістів і продовжує дратувати законодавців від обох партій, які засуджують дії Трампа, включаючи непослідовні роз’яснення причин звільнення і зловісний твіт президента, в якому він застеріг Комі від витоків у пресу, оскільки у Трампа, можливо, збереглися «записи » їх бесід.

У неділю законодавці закликали Трампа передати будь-які записи розмов з Комі. Республіканський сенатор Ліндсі Ґрем заявив, що Білий дім повинен «розвіяти туман» навколо існування цих записів.

«Не можна говорити дотепи з приводу цих записів. Якщо записи цієї розмови існують, вони повинні бути передані», – заявив Ґрем, виступаючи в програмі «Зустріч з пресою» на телеканалі NBC.

«У мене немає навіть найменшого уявлення про те, чи існують ці записи чи ні, – заявив член комітету Сенату з розвідки демократ Марк Ворнер. – Але факт у тому, що президент натякнув на це, а потім Білий дім відмовився підтверджувати або заперечувати це. Перш за все, нам потрібно зробити так, щоб ці записи, якщо вони існують, не зникли загадковим чином. Тому я і інші звернулися з проханням зберегти ці записи, якщо вони є».

Демократи також звинувачують Трампа в спробах перешкодити розслідуванню передбачуваного втручання Росії на виборах в США і можливих зв’язків Москви і передвиборчого штабу Трампа, яке веде ФБР. Лунають заклики до проведення незалежного розслідування.

Крім того, виступаючи на телеканалі NBC, Трамп заявив, що в січні Комі просив про зустріч з ним, щоб висловити бажання зберегти свій пост в ФБР. Версія президента, однак, розходиться зі спогадами людини, яка взаємодіяла з Комі незадовго до того, як директор ФБР повечеряв з Трампом в Білому домі.

Джеймс Клеппер, колишній директор національної розвідки, який працював при адміністрації Обами до інавгурації Трампа, заявив у програмі «На цьому тижні» на телеканалі АВС: «У мене була коротка бесіда з Комі щодо цієї вечері. Він повідомив мені, що він був запрошений і, як мені здалося, відчував себе ніяково з цього приводу просто тому, що це могло виглядати, як підрив його незалежності і незалежності ФБР».

Клеппер різко засудив дії президента щодо Комі.

«Багато в чому наші інститути виявилися під ударом, – сказав він, вступаючи в програмі «Положення в країні» на каналі CNN у неділю. – З одного боку, це зовнішні атаки, і тут великою подією є російське втручання в нашу виборчу систему. Але я також думаю, що наші інститути атакуются зсередини».

Відповідаючи на запитання, чи виходять внутрішні атаки безпосередньо від президента, колишній директор національної розвідки підтвердив: «Саме так».

Колишній федеральний прокурор Пріт Бхарара, який був звільнений Трампом, у неділю опублікував статтю в Washington Post, у якій зазначив, що для відновлення довіри до системи, Конгрес і незалежний прокурор повинні провести розслідування дій Росії на виборах.

«Конгрес – це частина системи стримувань і противаг, і його значення ніколи не було настільки високою, ніж в ситуації з задирливим главою виконавчої влади, який звик все робити по-своєму і, схоже, забув про рівний з ним статус двох інших гілок влади», – написав Бхарара.

Він також дав високу оцінку Комі, як людині, яка була готова «сказати "ні" президенту», і закликав призначити наступним главою ФБР «аполітичну» фігуру без партійної кар’єри.

Результати спільного опитування NBC і Wall Street Journal, опубліковані в неділю, показали, що лише 29 відсотків американців схвалюють звільнення Комі, в той час як 78 відсотків підтримують формування незалежної комісії або призначення спеціального прокурора для розслідування російського втручання в хід виборів.

Дивіться також: Власники землі на кордоні США з Мексикою – проти стіни Трампа

Власники землі на кордоні США з Мексикою – проти стіни Трампа. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG