Спеціальні потреби

Чи може Трамп бути позбавлений права обіймати офіційні посади у майбутньому - огляд від Reuters


На фото: президент США Дональд Трамп прогулюється у Білому домі
На фото: президент США Дональд Трамп прогулюється у Білому домі

Деякі американські законодавці заявили, що президент США Дональд Трамп повинен бути позбавлений права займати політичні посади у майбутньому, тобто дискваліфікований. Вони вважають, що дискваліфікація має послідувати за оголошеним у середу імпічментом за підбурювання натовпу, який штурмував Капітолій 6-го січня 2021-го року, коли американські законодавці засвідчували перемогу новообраного президента США Джо Байдена.

Тепер, коли Палата представників Конгресу США прогосувала за імпічмент Трампа, Сенат проведе судовий розгляд щодо того, чи слід його усунути і, можливо, заборонити йому обіймати офіційні посади у майбутньому.

Юридичні експерти заявили, що позбавлення права обіймати політичні посади у майбутньому може бути реалізоване за допомогою процедури імпічменту або 14-ї поправки до Конституції США.

Ось як може відбутися спроба дискваліфікації.

Чи може імпічмент призвести до позбавлення Трампа права обіймати офіційні посади?

Конституція США зазначає, що існує два способи покарання чиновника, якому оголошено імпічмент: відсторонення від посади або "позбавлення права обіймати почесні посади, довірчі посади, чи прибуткові посади в уряді Сполучених Штатів".

Палата представників Конгресу США схвалила єдину статтю імпічменту, в якій звинуватила Трампа в підбурюванні до повстання. Він виголосив провокативну промову перед прихильниками, незадовго після якої натовп прорвався до Капітолію.

Трамп, швидше за все, стверджуватиме у суді, що його висловлювання відносяться до сфери свободи слова, яка захищена Першою поправкою до Конституції США, і що, хоча він сказав прихильникам "битися", він не мав на увазі буквальний заклик до насильства.

Зняття посадової особи вимагає "засудження" більшістю у дві третини Сенату відповідно до Конституції США. Згідно з прецедентом, для дискваліфікації потрібна лише проста більшість. Історично склалося, що таке голосування відбувається лише після винесення обвинувального вироку.

Троє федеральних чиновників в історії США були дискваліфіковані через процедуру імпічменту. Всі троє були федеральними суддями.

У 2010-му році Сенат усунув з посади та заборонив обіймати посади у з майбутньому суддю штату Луїзіана, який, як було встановлено, брав участь у корупції.

Існують певні дискусії щодо сфери застосування положення про заборону обіймати посади у майбутньому та того, чи стосується це президентства, каже Брайан Калт, професор права в Університеті штату Мічиган.

Аналізуючи історичні документи, деякі юридичні експерти стверджують, що засновники США не мали наміру вважати президентство "посадою" (office - англ.) відповідно до застереження про дискваліфікацію, тоді як інші стверджують, що цей термін стосується президентства.

Чи може Трамп бути дискваліфікований, якщо Сенат не визнає його винним?

Це невизначена юридична територія, і однозначної відповіді немає, стверджують науковці.

Пол Кампос, професор конституційного права в Університеті Колорадо, заявив, що вважає, що голосування за дискваліфікацію Трампа може бути проведене, навіть якщо для обвинувального вироку у справі щодо імпічменту недостатньо голосів. Верховний суд США чітко заявив, що Сенат має широкі повноваження визначати спосіб ведення судового розгляду, сказав він.

Але Калт каже, що дискваліфікація вимагатиме обвинувального вироку у справі щодо імпічменту. Без неї дискваліфікація рівнозначна покаранню президента за злочин, якого він не скоював, вважає Калт.

Всі троє суддів, яких було відсторонено від посади, були спочатку засуджені.

А якщо щодо 14-ї поправки до Конституції США?

Розділ 3-й 14-ї поправки до Конституції США надає альтернативний шлях до дискваліфікації.

Відповідне положення передбачає, що жодна особа не може обіймати посаду, якщо вона брала участь у "повстанні чи бунті" проти Сполучених Штатів. Поправка була прийнята після громадянської війни у США, щоб заборонити конфедератам обіймати державні посади.

Відповідно до прецеденту, встановленого у Конгресі, щоб застосувати це покарання потрібна лише проста більшість в обох палатах. Пізніше Конгрес може зняти дискваліфікацію, але лише за умови, що за це проголосують дві третини обох палат.

У 1919 році Конгрес використав 14-ту поправку, щоб не дати виборному чиновнику Віктору Бергеру зайняти місце у Палаті представників Конгресу США, бо він активно виступав проти втручання США у Першу світову війну.

Текст розділу 3-го 14-ї поправки не пояснює, як він має застосовуватись.

5-й розділ 14-ї поправки надає Конгресу повноваження для забезпечення виконання цілої поправки через “відповідне законодавство”. Деякі вчені інтерпретують це так, що більшість в обох палатах Конгресу може прийняти закон, який застосовує заборону до певного президента, такого як Трамп.

"Шлях 14-ї поправки дуже незрозумілий щодо того, що потрібно для його застосування", - сказав Калт. - "Я думаю, що це потребувало б певного поєднання законодавства та судових процесів".

Чи може Трамп оскаржити дискваліфікацію у суді?

Це точно можливо, сказав Калт.

Одна справа, яку Верховний суд США розглянув у 1993-му році, чітко вказує, що суд намагається стояти осторонь втручань у справи щодо імпічменту, які розглядає Сенат США. У справі, яка стосувалась обвинуваченого судді, суд заявив, що питання про те, чи Сенат належним чином розглянув питання про імпічмент, є політичним і не може бути предметом судового розгляду.

Якщо Трамп буде дискваліфікований, чинний Верховний суд, можливо, захоче з'ясувати, чи був цей крок законним, сказав Калт.

Трамп призначив трьох із дев'яти членів Верховного суду: Ніла Горсуча, Бретта Кавано та наприкінці минулого року - Емі Коні Барретт. Зараз суд має консервативну більшість - 6 із 9 суддів.

"Якщо ви збираєтеся сказати, що хтось не може балотуватися у майбутньому, то вам варто розглянути і вирішити це у судовому порядку якомога швидше", - сказав Калт.

Дивіться також: Як побороти депресію, навіяну карантином, поганими новинами та зимовим сезоном?

XS
SM
MD
LG