Спеціальні потреби

Палата представників США вдруге оголосила імпічмент Трампу. Що далі?


Спікерка Палати представників США засвідчила результати голосування щодо імпічменту 13 січня
Спікерка Палати представників США засвідчила результати голосування щодо імпічменту 13 січня

В середу Палата представників Конгресу США проголосувала за імпічмент президента США Дональда Трампа, звинувативши його у «підбурюванні до повстання», після того, як натовп пішов штурмом на Капітолій 6 січня, коли там відбувалась сертифікація результатів голосування на президентських виборах. В результаті атаки тоді загинуло п‘ятеро осіб, а конгресмени були змушені терміново евакуюватись.

Трамп став першим президентом за 245 років історії США, якому двічі оголошували імпічмент. Однак, на відміну від голосування щодо імпічменту в грудні 2019 року, коли лише конгресмени від Демократичної партії підтримали звинувачення проти президента у тиску на український уряд з метою впливу на вибори у США та перешкоджання Конгресу, цього разу 10 конгресменів-республіканців також голосували за імпічмент.

Третя за рангом республіканка в Конгресі Ліз Чейні виступила на підтримку імпічменту. «Президент Сполучених Штатів скликав цей натовп, зібрав цей натовп і це стало запалом для атаки», - наголосила Чейні в своїй заяві. До її позиції доєднатись ще дев‘ять конгресменів-республіканців, включаючи новачка в парламенті конгресмена з Мічигану Пітера Маєра. Це голосування в Палаті представників США стало одним із перших і для американки українського походження Вікторії Спартц, яка нещодавно виграла вибори до американського Конгресу. Вона, як і більшість конгресменів-республіканців, не підтримала імпічмент. Спартц обґрунтувала свою позицію відсутністю прийнятого процесу для розгляду імпічменту, адже, зазвичай, Палата представників заслуховує свідків перед голосуванням. Інший конгресмен від Республіканської партії Адам Кінзінгер, який голосував за імпічмент, зауважив, що потреби заслуховувати свідків не було, адже конгресмени самі перебували в центрі подій під час штурму Капітолію. «Нам не потрібно було шукати докази. Їх нам надали безпосередньо 6-го числа».

Після голосування, спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі має надіслати звинувачення, що стали основною для імпічменту, до Сенату. В рамках розгляду імпічменту Сенат також має повноваження позбавити Трампа права на переобрання. Трамп раніше озвучував плани ще раз балотуватись у президенти.

Мітч Макконнелл
Мітч Макконнелл

Розгляд імпічменту в Сенаті відбудеться вже після того, як посаду президента обійме Джо Байден, інавгурацію якого заплановано на 20 січня. Про це заявив очільник більшості в Сенаті республіканець Мітч Макконнелл. Він відхилив пропозицію демократів скликати Сенат раніше.

«Практично немає шансів, щоб справедливий, чи серйозний розгляд завершився до присяги обраного президента Байдена, запланованої на наступний тиждень, - заяві він після того, як Палата представників підтримала імпічмент.

Макконнелл додав: «Я переконаний, що для нашої країни буде краще, якщо Конгрес і виконавча влада проведуть наступні сім днів в організації безпеки для інавгурації та впорядкованої передачі влади новій адміністрації Байдена».

Під час попереднього імпічменту в лютому 2020 року Сенат, де більшість контролювали республіканці, зняв обвинувачення з Трампа. Тепер, після виборів в штаті Джорджія, більшість в Сенаті має перейти до демократів.

Сенатор-демократ Чак Шумер, який має стати лідером сенатської більшості після інавгурації Байдена, запевнив, що розгляд імпічменту в Сенаті відбудеться.

Однак, для того, щоб засудити Трампа в рамках імпічменту в Сенаті, потрібно дві третини голосів, а значить голосів лише сенаторів від Демократичної партії буде недостатньо.

В своєму зверненні, виданому в середу Трамп засудив насильство, яке супроводжувало заворушення минулого тижня у Вашингтоні. За день до того, під час спілкування з пресою, Трамп відкинув звинувачення, висунуті проти нього в Конгресі.

Джо Байден також засудив напад на Капітолій у відповідній заяві в середу і прокоментував імпічмент. «Це голосування мало підтримку обох партій конгресменів, які слідують Конституції та сумлінню. Процес продовжиться в Сенаті», - сказав Байден. Він також висловив сподівання, що законодавці зможуть працювати і над іншими важливими пріоритетами нової адміністрації, включаючи подолання наслідків пандемії.

Дивіться також: Об’єднаний комітет Начальників Штабів збройних сил США оприлюднив спеціальну заяву із засудженням захоплення будівлі Конгресу. Відео

XS
SM
MD
LG