Спеціальні потреби

Трамп відчуває запах перемоги в ухваленні Конгресом податкової реформи


Республіканці в Сенаті і Палаті представників узгодили законопроект, який може бути ухвалений вже цього тижня

Перед завершенням першого року на посаді президента Дональд Трамп, можливо, ось-ось відсвяткує свою першу велику законодавчу перемогу - ухвалення реформи американського податкового кодексу та часткового скасування закону про охорону здоров'я, прийнятого при активній підтримці екс-президента Барака Обами.

«Будучи кандидатом в президенти, я обіцяв, що ми проведемо масштабне скорочення податків для звичайних сімей працюючих американців, які є стрижнем і душею нашої країни, - написав він у Twitter в неділю. - Від цього нас відділяють лише кілька днів».

Судячи з усього, у республіканців в Конгресі знайдеться достатньо голосів для постійного скорочення корпоративних податків, тимчасового скорочення податків з зарплат і збільшення національного боргу Америки, яке може скласти півтора трильйона доларів. Законопроект був оприлюднений в п'ятницю після переговорів представників обох палат Конгресу, в результаті яких була узгоджена остаточна версія, яка задовольнила кількох республіканських незгодних.

«Я вирішив підтримати пакет податкової реформи, - оголосив сенатор Боб Коркер. - Законопроект далекий від досконалості, але після серйозних роздумів я дійшов висновку, що це та можливість зробити американський бізнес більш продуктивним на внутрішньому ринку і більш конкурентоспроможним на міжнародному, яка випадає один раз в покоління, і яку ми не повинні втратити».

Республіканці впевнені в тому, що восьмирічний період економічного зростання в США можна продовжити і прискорити за допомогою значної дози стимулюючих заходів у вигляді податкових скорочень.

Демократи вважають, що пропонований податковий пакет несправедливий, але і нерозумний.

«Законопроект складений для того, щоб надати масштабні, постійні податкові пільги багатим людям і корпораціям, багато з яких переводять американські робочі місця за кордон, - заявив конгресмен Майк Томпсон, виступаючи з щотижневим зверненням від імені демократів. - Він дійсно дає певне тимчасове скорочення податків деяким платникам податків з середнього класу, але в дійсності підвищує податки для мільйонів сімей середнього і робітничого класу».

«Це верх лицемірства з боку республіканців - голосувати за податкові скорочення, які призведуть до збільшення дефіциту щонайменше на трильйон доларів, після того як протягом восьми років вони виступали проти підвищення національного боргу», - написала в Twitter сенатор-демократ Даян Файнстайн.

Чи призведе зниження податків до економічного зростання? Історія не дає однозначної відповіді на це запитання. Американська економіка активно розширювалася після скорочення податків в 1980-х, але темпи зростання були ще вищі після підвищення податків в 1990-х. За податковими скороченнями 2001 і 2003 років пішли кілька років помірно стійкого зростання, після чого настала серйозна рецесія.

Республіканці наполягають, що американці відчують себе краще при зниженому податковому навантаженні.

«Виграють усі, але, думаю, найбільшу користь це принесе робочим місцям і середньому класу, - заявив Трамп журналістам в суботу. - Наша економіка працює фантастично добре. Але їй потрібно зробити ще один великий крок, а вона не зробить цього кроку, якщо ми не приймемо закон про податки».

Демократи вважають, що в перевагах, які надає законопроект, проглядається сильний крен в бік багатих, і що малозабезпеченим і літнім американцям доведеться заплатити високу ціну при реалізації програми республіканців.

«Тепер республіканці зробили велику дірку в національному борг», - заявив сенатор Кріс Ван Голлен, виступаючи в програмі «На цьому тижні» на каналі АВС. «А якщо ви подивитеся на їх бюджет, то побачите, що їх план щодо закладення цієї діри полягає в тому, щоб скоротити витрати на програми медичного страхування і обслуговування Medicare на 500 мільярдів доларів і Medicaid - більш ніж на трильйон доларів».

Якщо в останній момент в лаві республіканців не з'являться відступники, і ніхто з них не пропустить голосування, то Конгрес може відправити податковий законопроект в Білий дім на підпис Трампу Демократи, які знаходяться в меншості, не зможуть самостійно заблокувати законопроект, але обіцяють зробити це питання одним із головних тем на проміжних виборах до Конгресу, які пройдуть у листопааді наступного року.

Дивіться також: Як стати yспішним на ринку продажі легальної коноплі у США?

Як стати yспішним на ринку продажі легальної коноплі у США? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

XS
SM
MD
LG