Спеціальні потреби

Чи вдасться іракцям забезпечити порядок в Іраку?


За задумом адміністрації США, відтепер провідну роль у стосунках з Іраком повинні будуть відігравати дипломати та цивільні. А 50 тисяч американських військових, які залишаються в країні до кінця наступного року, виконуватимуть допоміжні функції. Це викликає занепокоєння значної частини населення країни та експертів, які сумніваються у здатності іракської армії забезпечити порядок.

Іракські солдати тренуються на військовій базі неподалік Багдада під наглядом своїх більш досвідчених американських колег. Згідно плану адміністрації США, переважно саме цим займатимуться американські військові, що залишаються в Іраку. Окрім того, вони надаватимуть іракцям технічну допомогу та у разі необхідності підтримку з повітря…. Однак, важелі управління в руках іракців.

Підполковник збройних сил США Джо Коркіто каже:

«Вони розуміють свою місію і добре її виконують. Ми лише надаємо їм необхідну підтримку та техніку якої вони ще не мають».

Командир 17 дивізії іракської армії не погоджується із думкою про нездатність іракців забезпечити власну безпеку.

За його словами останній спалах насильства перебільшений. Якщо 4 роки тому в Багдаді щотижня відбувалося у середньому 100 терактів, то за останній місяць відбулося лише 33 напади, каже іракський офіцер.

Американські командири пов’язують активізацію терактів з поверненням групи шиїтських бойовиків з тренувальної бази в Ірані. Командування США заперечує думку, що іракці не готові підтримувати порядок в країні.

Бригадний генерал Збройних сил США Ральф Бейкер говорить:

«Так думати помилково, адже останні 9-12 місяців, збройні сили США не брали активної участі в операціях проти бойовиків, чи терористів у Багдадській провінції. Ми виконували роль радників, інструкторів та надавали підтримку, а операції проводили самі іракці».

Чимало американських інструкторів працюють з іракськими солдатами вже вдруге чи втретє. Вони кажуть, що з кожним днем іракці покращують свій професійний рівень.

Єфрейтор Збройних сил США Ґадроу зазначає:

«Вони суттєво прогресують. Ще вчора постріли були розсипані по всій мішені. Сьогодні купчастість чудова».

Американські командири впевнені, що іракські військові здатні впоратися з бойовиками. Звичайно, кажуть вони, іракцям треба ще багато працювати, однак, розбудова армії це складний і довгий процес.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG