Спеціальні потреби

У США триває боротьба з токсинами


У наш час значна частина побутових речей зроблена з пластмаси. Користуючись цим зручним у побуті досягнення науки, ми не завжди задумаємося над хімічним складом пластмасових речей та їх впливом на наше здоров’я.

Як і більшість дітей цього віку, восьмимісячний Лев усе тягне до рота. Лев ще надто маленький, аби знати, що багато речей, які він гризе, чи навіть повітря, яким він дихає вдома, можуть містити небезпечний для його здоров’я рівень токсинів.

Рейчел Ґібсон – матір Лева і менеджер міжнародної організації, що проводить серед населення освітню кампанію про полімери.

Рейчел стурбована додаванням хімічних речовин, як наприклад фталатів, до дитячих іграшок, косметики чи вінілової підлоги. У США заборонили вміст трьох видів фталатів у дитячих іграшках. Деякі науковці вважають, що ці хімікати руйнують ендокринну систему, спричиняють рак чи шкодять репродуктивній системі.

Рейчел каже, що за великим рахунком мова йде про довгострокові наслідки.

Річард Денісон з Фонду захисту довкілля наголошує на шкідливій дії хімікатів на розвиток дітей:

«Ми знаємо, що ці хімічні речовини можуть порушити розвиток дитини. Немовлята з’являються на цьому світі, відчуваючи з першого дня тягар впливу хімічних речовин, що вони успадкували від своїх матерів».

Однак асоціація іграшкової індустрії не бачить підстав для хвилювання. Представник Асоціації іграшкової індустрії Стейсі Лейснер каже:

«У нас дуже суворі правила перевірки іграшок, що продаються у США, не залежно від місця їх виробництва. Ми впевнені, що іграшки сьогодні безпечніші ніж будь-коли раніше».

34 роки тому у США почали регулювати хімічні речовини, але з цього часу понад 80 тисяч нових хімікатів з’явилося на ринку. У Міністерстві охорони довкілля кажуть, що можуть відстежувати лише незначну їх кількість.

Нещодавно одна громадська організація провела аналіз тисячі зразків підлоги і двох тисячі шпалер, в яких виявився високий рівень токсичних речовин, особливо свинцю і фталатів. Небезпечні токсини також знайшли у матрацах і меблях.

Сьогодні у США на кожну людину щодня припадає майже 115 кілограмів хімікатів. Це, каже Річард Денісон, немов ходити з наплічником, який важить 115 кілограмів, і поповнювати його кожен день.

І хоча у США існує заборона на використання певних видів фталатів, вони, за словами Денісона, уже завдали значної шкоди здоров’ю людей:

«Кожен з нас має досить великий вміст цих речових в нашому організмі. Адже вони залишаються у землі, їжі і воді навіть десятки років після їх заборони».

Виглядає, що американські законодавці готові поновити боротьбу з токсинами. Однак ця боротьба може бути довгою і важкою, попереджають експерти.




  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG