Спеціальні потреби

Трамп підвищив ставки у торговельному протистоянні з Китаєм до півтрильйона доларів


Xi Trump shaking hands Nov 2017
Xi Trump shaking hands Nov 2017

"Я готовий дійти до 500", - заявив Президент Трамп коментуючи торговельне протистояння з Китаєм. Трамп оголосив, що "готовий вводити" нові мита на імпорт китайських товарів до США на суму 500 мільярдів доларів. Він зауважив, що США довго перебували у невигідному становищі, повідомляє Bloomberg.

"Я це роблю не з політичних міркувань. Я роблю те, що правильно для нашої країни", - оголосив Трамп в інтерв'ю CNBC відповідаючи на питання, чи продовження протистояння не погіршить стан економіки США, що може негативно позначитись на шанси політичної партії Трампа на проміжних виборах в Конгрес, що відбудуться в листопаді. "Ми – в невигідному становищі і мені це не подобається", - додав Трамп.

500 мільярдів доларів США приблизно відповідає всьому обсягу минулорічного імпорту товарів з Китаю до США, що є заявкою на значну ескалацію з теперішніх мит введених на обсяг імпорту з Китаю до США у 34 мільярди доларів США.

Заява Трампа спричинила падіння на світових ринках цінних паперів в п'ятницю, пише Business Insider. Промисловий індекс Dow Jones впав на 0,4% після новини, індекс ф'ючерсів S&P 500 знизився на 0,3%. В Європі FTSE 100 знизився на піввідсотка, як і Німецький DAX.

Минулого тижня, переговори в сфері торгівлі ще більше ускладнились. Економічний радник Білого дому Леррі Кудлоу оголосив, що президент Китаю Сі Цзіньпін не має наміру досягати угоди стосовно торгівлі зі США. У відповідь Китай відкинув ці звинувачення.

Крім фондових ринків, від торговельного протистояння з Китаєм можуть постраждати сільськогосподарські регіони США, де проживає велика кількість виборців Трампа. Так, під дію підвищених митних тарифів, які ввів Китай у відповідь на збільшення мит зі США, потрапили поставки американських соєвих бобів. Майже третина, врожаю соєвих бобів у США вартістю близько 14 мільярдів доларів, надходить до Китаю кожного року, де цей товар в основному використовується, як корм для китайського свинарства.

Тепер, коли вартість цього товару зросте, Бразилія та інші виробники сої можуть скористатись з протистояння. "Зрештою, митні тарифи призведуть до зростання цін на американську сою в Китаї і стимулюватимуть виробництво в Південній Америці", - сказав Брент Ґлой, аграрний економіст університету Purdue University.

Дивіться також: Сенатор Шагін підтвердила непохитну підтримку Вашингтоном України та Грузії

Сенатор Шагін підтвердила непохитну підтримку Вашингтоном України та Грузії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG