Спеціальні потреби

Регіональний статус російської зашкодить українській мові - результати опитування


88 відсотків учасників опитування на сайті Голосу Америки вважають, що російська мова не потребує підтримки держави. Водночас, коментуючи "мовне питання", українці відзначають, що у культурному та медіа просторі України домінує російська мова .

Голоси 422-ох учасників он-лайн опитування розподілились наступним чином.

Так - 87,7 %

Ні - 11,4 %

Не знаю - 0,9%


Як відомо, наприкінці травня у центі політичних баталій в Україні опинилось мовне питання. На початку червня у Раді знову розглядатимуть скандальний законопроект «Про засади державної мовної політики».

Дехто з депутатів-регіоналів навіть пропонує винести його на всеукраїнський референдум. У разі ухвалення тим чи іншим чином, кажуть експерти, російська мова отримує офіційний статус у майже половині областей України.

Чи становить загрозу для української мови надання російській мові статусу регіональної?
Протягом тижня на сторінці Голосу Америки на сайті Facebook українці також висловлювали свої думки з приводу можливих наслідків надання російській мові статусу регіональної мови.

Ось деякі із отриманих нами коментарів:

«Принаймі наступні 50 років подібні закони будуть становити загрозу українській мові. Потрібно щоб виросло декілька україномовних поколінь, тоді українська мовна культура відновиться на достатньому рівні», - каже Антон Савченко з Києва.

«Вважаю, що надання російскій мові статусу регіональної жодної загрози для української не становить, але існує загроза розколу і протистояння у суспільстві через провокації деяких політиків, які спекулюють на мовному питанні», - пише Ян Кряковцев.

«Українська мова це дивний нонсенс: юридично ніби статус є, а фактично здійснюється дика русифікація (відеопрокат, програми, комп’ютерні ігри - все російською). Російська, румунська, угорська, польська мови проблем в Україні не мають, бо є державними в сусідніх державах. А ось кримсько-татарська, гагаузська, дагестанська, чеченська, татарська, якутська, бурятська і інші мови виживають в умовах дикого російського расизму без будь-якого дієвого статусу», - пише Ігор Галичина з Тернополя.

Щонеділі найцікавіші коментарі з нашою Facebook сторінки звучать у нашому підсумковому телевізійному ефірі.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG