Спеціальні потреби

У Таїланді прихильники опозиції зайняли будинок парламенту


У середу антиурядові демонстранти оточили таїландський парламент і змусили кабінет міністрів припинити свої наради. Сотні людей оточили будинок і навіть на короткий час увійшли до середини. Деякі члени парламенту перелізали через високу огорожу, втікаючи від протестуючих, тоді як високопоставлених осіб евакуйовано за допомогою вертольота.

Демонстранти, керовані Народним альянсом за демократію, хочуть, щоб прем’єр-міністр Абхисіт Ветчачіва подав у відставку і до 15 дні оголосив нові вибори. Прем’єр-міністр відмовився виконати цю вимогу, хоча запропонував провести вибори через дев’ять місяців.

Представник Народного альянсу за демократію Шон Бунпраконг заявив, що протести продовжуватимуться також під час таїландського Нового року, який відзначається наступного тижня.

«Ми протестуватимемо доти, доки буде потрібно, навіть протягом відзначень Нового року. За нами тепер перевага, отже ми продовжуватимемо протести», – сказав він.

Демонстранти у червоних сорочках переважно підтримують колишнього прем’єр-міністра Таксіна Чінавату, якого усунуто від влади в результаті державного перевороту у 2006 році. Два роки пізніше він утік з країни, щоб уникнути ув’язнення з приводу звинувачень у корупції.

Тиск на уряд у ранкових годинах стався після безуспішної спроби у вівторок усунути прихильників Народного альянсу за демократію з головного ділового району Бангкока.

Розгорнено сотні поліцейських і військових, але командувач військових частин заявив, що вони не будуть використані для розгону протестуючих.

Мітинги в тому районі розпочалися ще в суботу, що змусило власників закрити крамниці і ресторани в популярному туристичному районі.

Представник організації Вахта прав людини Сунай Пасук заявив, що специфіка місця унеможливлює силам безпеки застосувати силу проти демонстрантів:

«Це дуже складно, якщо уряд думає розігнати демонстрантів у «червоних сорочках», застосовуючи проти них сили внутрішньої безпеки і усуваючи їх з ділового району, тому що це створює загрозу майну, життю протестуючих і мешканців району», – сказав Сунай.

У 1970-х роках, а також у 1992 році таїландські збройні сили криваво придушили протести. Проте уряд повторно сказав, що хоче уникнути насильства, хоча видано ордер на арешт 10 лідерів «Народного альянсу за демократію».

У середу, з приводу протестів, Абхисіт скасував заплановану на наступний тиждень подорож до Сполучених Штатів для участі в саміті з ядерних питань.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG