Спеціальні потреби

Мексиканські біженці сприяють процвітанню прикордонного міста у Техасі


Ось уже кілька років уряд Мексики веде боротьбу з торговцями наркотиків вздовж мексикансько-американського кордону, що призвело до загибелі кількох тисяч людей. Насильство та перестрілки досягають і території Сполучених Штатів. Однак, незважаючи на це, американські міста вздовж кордону, згідно зі статистикою Федерального бюро розслідувань, одні з найбільш безпечних в країні. Деякі процвітають і економічно.

На мексиканській стороні кордону, насильство вже стало звичним явищем. Нескінчена боротьба уряду з наркокартелями, злодіями та грабіжниками призвела до закриття дрібного бізнесу і змусила середній клас мексиканців шукати притулку у США. Більшість осідає у прикордонному місті Мак-Аллен, у штаті Техас. Це місто, з населенням понад 500 тисяч осіб, знаходиться на 14 місці у списку найбільш безпечних міст Америки. І все ж, як говорить президент корпорації економічного розвитку Кіт Патридж, люди чомусь схильні вважати, що цей прикордонний район небезпечний:

«Ви не повірите скільки дзвінків ми отримуємо зі запитанням про те, чи безпечно приїжджати до Мак-Аллена».

У Мак-Аллені не тільки безпечно. Патридж каже, що економіка міста перебуває на підйомі, не дивлячись на насильство в Мексиці і економічну рецесію у США:

«Нас зовсім недавно було визнано першим містом у Сполучених Штатах, яке досягло рівня, що існував до рецесії. Ми також пишаємося тим, що ми одні з небагатьох, де показник росту робочих місць не знизився у період економічного спаду».

Кіт Патридж кажде, що економіка Мак-Аллена процвітає, частково, завдяки кільком заводам, на яких працює майже 100 тисяч мексиканців, і перевозці вантажу через кордон:

«У нас є повний спектр компаній. Ми робимо все – від комп’ютерних чипів і моторних човнів до спортінвентарю».

Стежити за економічними тенденціями, робота професора Джона Сарджента з Техаського університету. Економіст каже, що він вражений масштабами розвитку Мак-Аллена:

«Якщо взяти останні 10 років і подивитися на такі показники як створення нових робочих місць, це місто є найбільш динамічним районом на американсько-мексиканському кордоні і втримується у першій п’ятірки на національному рівні».

Економічне зростання міста також відбувається завдяки напливу заможних мексиканців, які інвестували у бізнес на американській стороні кордону. За словами Джона Сарджента, не виключено, що як тільки ситуація нормалізується, інвестори повернуться в Мексику:

«Через 5 років, можливо, Мексика буде кращим місцем для інвестицій, то ж маючи уже свій бізнес, вони можуть скористатися підйомом в Мексиці, коли це станеться».

Але для цього треба, щоби наркокартелі припинили внутрішню боротьбу, а мексиканський уряд послабив на них наступ. Проблема тут ще й у тому, що торгівля наркотиками є частиною прикордонної економіки, де перетинаються пропозиція і попит.

Експерти у США схиляються до думки, що ситуація у Мексиці покращиться у найближчі кілька років і прикордонні мексиканські міста повернуться до нормального життя. А тим часом вантажівки продовжують курсувати, підтримуючи економіку прикордонних районів Сполучених Штатів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG