Спеціальні потреби

Чи могло б підвищення податків для багатих допомогти економіці США?


Президент Обама шукає компроміс із представниками обох партій
Президент Обама шукає компроміс із представниками обох партій

Демократи та республіканці у США дійшли компромісу за яким президент Обама погодився на збереження запровадженого ще за президентства Буша скорочення податків для всіх верств населення. При цьому республіканці погодились продовжити ще на один рік виплати допомоги з безробіття, термін яких також завершувався з настанням нового року. Багато демократів піддали критиці такий крок.

У час економічної кризи і дедалі зростаючих боргів США, більшість демократів у Конгресі хочуть, щоб тимчасове скорочення податків не поширювалося більше на багатих, а лише на бідний і середній класи населення.

Майк Андерсон є власником ресторану неподалік Вашингтона. Завдяки річному обороту у три мільйони доларів Майк забезпечує роботою кілька десятків працівників. Ресторан заробляє достатньо для того, щоби бізнес ішов на розширення. Наступного року Майк планує відкрити ще один ресторан, де б пропонували барбекю і ще дві кухні. Але Андерсон не приховує хвилювання, адже ресторани ставлять дуже низьку націнку щоби заробити, і у разі підвищення податків увесь цей прибуток міг би піти на їх сплату. А якщо він підніме ціни, то ризикує втратити клієнтів. Тому підвищення податків для Майка Андерсона вкрай небажане:

«Яким би не було підвищення податків, ми не можемо перекладати це на плечі клієнтів. Тож ми платимо зі своєї кишені. Ми, можливо, будемо змушені зменшити власні витрати, звільнити кількох працівників, або ж взагалі закрити бізнес».

Майк є наочним прикладом дрібного підприємця, права яких відстоюють республіканці, не даючи підняти податки. Сенатор-республіканець Джон Тун із штату Дакота зазначає:

«Коли ви підвищуєте вартість утримання бізнесу, то дуже ускладнюєте малим підприємцям життя. Вони менше інвестують, не купують необхідного для бізнесу обладнання, чи не наймають додатково працівників».

Демократи запевняють, що не намагаються руйнувати бізнес, а лише хочуть, щоби відсоток оподаткування повернувся до того, який існував за президента Клінтона. Саме тоді США позбулися проблеми з державним дефіцитом і вперше за багато десятиліть почали відчувати економічне зростання. Президент Обама переконаний, зменшення податків лише для середнього класу дасть кращий результат, ніж зменшення податків для всі, включаючи найбагатших:

«Економісти від усіх політичних сил погоджуються, що зменшення податків для мільйонерів і мільярдерів майже не допоможе економіці США».

З дефіцитом держбюджету трильйоном доларів, Сполучені Штати повинні зробити критично-важливий фінансовий вибір. Більшість економістів вважають, що рано чи пізно країна повинна буде і підвищити податки, і скоротити державні витрати. Один з найбагатших людей планети – легендарний інвестор Ворен Баффет вже давно говорить, що багаті повинні платити більше:

«Я не бачу нічого поганого у тому, щоби ті, хто добре заробляє, платили більше податків, ніж люди, які важко працюють і ледве зводять кінці з кінцями».

Будучи багатшим від пересічного американця, власник ресторану Майк Андерсон говорить, що підвищення податків загрожувало б усьому його бізнесу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG