Спеціальні потреби

До України прибули ще 10 танків Leopard


Командувач данської армії переконаний, що танки Леопард 1 допоможуть українцям виграти оборонну битву. AP Photo/Eckehard Schulz
Командувач данської армії переконаний, що танки Леопард 1 допоможуть українцям виграти оборонну битву. AP Photo/Eckehard Schulz

До України прибули 10 танків Leopard 1 від Данії, Німеччини та Нідерландів, і ще частина в дорозі, відповідно до оголошеної у лютому обіцянки передати ЗСУ 100 танків німецького виробництва у “найближчі місяці”.

Раніше Україна вже отримала кілька десятків танків Leopard 2 (перші танки Леопарди 2 прибули у річницю вторгнення Росії у лютому).

Про це повідомляє інформаційна агенція France Presse з посиланням на Збройні сили Данії.

Війська Данії, йдеться у повідомленні, навчають українських колег використовувати ці танки у дії.

“Я не сумніваюся, що це допоможе їм виграти оборонну битву, яку вони зараз ведуть”, – сказав командувач армії країни Арпе Нільсен.

Данські танки Леопард 1 A5 використовувалися для захисту Данії до 2005 року. У 1997 році країна придбала 51 танк Leopard 2 A4, а старіші моделі Leopard 1 A5 були зняті з виробництва.

Цієї весни Україна також отримала 40 танків Leopard 2 A4 зразка 1980-х років із 120-міліметровими гладкоствольними гарматами. До країн-донорів і спонсорів належать Канада, Данія, Німеччина, Нідерланди, Норвегія, Польща та Іспанія.

Як пише Forbes, українці поступово оснащують Leopard 2 A4 блоками додаткової броні "Контакт" вітчизняного виробництва. Загалом іноземні союзники Києва пообіцяли поставити 85 Леопардів 2. Надійшли усі, крім 14 танків А4, вони мають бути відправлені наступного року.

Відомо, що Україна наразі втратила у бою близько 66 танків.

Крім того, як повідомляв Голос Америки, Нідерланди та Данія замовили 14 танків Леопард 2 для доставки в Україну.

Leopard-1 виготовляли в Німеччині з 1960-х років. Вони менші і мають гармати іншого калібру в порівнянні з новішими танками Леопард-2. Раніше Голос Америки також повідомляв, що Німеччина оплатила купівлю принаймні 32 танків Леопард-1 для відновлення і передачі Україні в межах пакету допомоги, яку Берлін оголосив під час саміту НАТО у Вільнюсі в липні.

А німецька промислова група Rheinmetall планує відкрити в Україні ремонтний центр для танків Leopard та іншої військової техніки, яку постачає Берлін.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG