Спеціальні потреби

Доля військової бази РФ на території Таджикистану - вирішена


Росія і Таджикистан підписали угоду про статус і умови перебування російської військової бази на території Таджикистану. Документ підписали у Душанбе міністри оборони обох країн у присутності президентів Росії і Таджикистану Володимира Путіна і Емомалі Рахмона.

Підписана у п’ятницю угода передбачає перебування військової бази РФ в Таджикистані до 2042 р. За словами помічника російського президента, умови продовження оренди "практично безвідплатні".

Країни Центральної Азії занепокоєні можливістю поширення насилля на їх території після виведення коаліційних сил НАТО з Афганістану у 2014 році. У Таджикистані служать близько 7 тисяч російських солдатів. Термін дії попередньої угоди про оренду бази РФ спливає у 2014 році.

Виступаючи на прес-конференції за підсумками переговорів, Путін відзначив, що ключовий документ фіксує параметри перебування російської військової бази у Таджикистані на період до 2042 р. Він наголосив, що таким чином, буде забезпечений надійний захист стратегічних інтересів обох країн, укріплена безпека і стабілізована ситуація всього центрально-азійського регіону.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

XS
SM
MD
LG