Спеціальні потреби

Новий варіант Податкового кодексу буде тестом для української влади


Президент України Віктор Янукович пішов на поступки підприємцям на Майдані і ветував Податковий кодекс. Для того, щоб внести зміни до закону створена спеціальна робоча група.

Експерти у Вашингтоні позитивно відзначили накладення вето на Податковий кодекс президентом Януковичем. На думку колишнього посла США в Україні Вільяма Тейлора – такий крок свідчить одразу про кілька факторів. По-перше – громадянське суспільство в Україні достатньо розвинулось, щоб відстояти свої інтереси, а по-друге – всередині уряду немає абсолютної монополії на владу, а існують різні думки. Вільям Тейлор зазначив:

«Як і в багатьох країнах, уряд в Україні не монолітний. У ньому є різні течії, що змагаються між собою. І ми бачимо це на прикладі Податкового кодексу. Уряд прийняв Податковий кодекс, який підприємцям абсолютно не подобається. І люди виступили проти цього. Віддати належне, президент Янукович послухав, зрозумів проблему і наклав вето на закон. І так повинно відбуватися. Тепер головним випробовуванням буде чи зможе парламент об’єднатися і виправити проблемні моменти у кодексі. Якщо новий документ буде кращий і президент його підпише – тоді це можна буде назвати успіхом».

Експерт Центру імені Карнеґі у Вашингтоні – Метью Роянський зазначає, що крок українського президента сам по собі позитивний сигнал. Головне, каже він, щоб це не стало своєрідним маневром, аби заспокоїти незадоволених і з другої спроби прийняти подібний кодекс:

«Багато залежатиме від того, якою буде нова версія Податкового кодексу. Наскільки мені відомо, критика з боку учасників протестів була дуже мотивованою. Скасований кодекс фактично завдавав удару по двигуну економіки – по малому бізнесу, і особливо не чіпав підприємства олігархів. Це спровокувало протести. Той факт, що президент послухав чим не задоволені люди, які складають основу української економіки, і наклав вето – дуже позитивний момент. Поки так буде відбуватися, я думаю, Україна буде на правильному шляху. Як тільки це припинитися, як тільки уряд почне щось робити, що не подобається громадськості, і ніяк не відреагує на подібні масові протести – тоді я думаю потрібно починати хвилюватися».

Метью Роянський вважає, що зараз уряд опинився перед серйозною дилемою – як переписувати Податковий кодекс. І у цьому процесі громадськість можливо побачить поглиблення у розходженні думок між президентом Януковичем і прем’єр-міністром Азаровим.

  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG