Спеціальні потреби

Тактична медицина стане обов’язковим навчальним курсом для українських силовиків


Ось що таке тактична медицина, яку будуть викладати у "силових" вузах. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Ось що таке тактична медицина, яку будуть викладати у "силових" вузах. Відео

Вже до кінця року тактичну медицину запровадять як обов’язковий навчальний курс у всіх українських вишах, де навчають силовиків.

Зусиллями діаспори бойова медицина перестала бути справою лише самих волонтерів. Світовий конгрес українців зібрав на конференцію в Києві представників силових відомств, щоб розробити чіткий план переходу армійської медицини на стандарти НАТО.

Ще два роки тому в Україні не існувало такого поняття, як сучасна тактична медицина. Ніхто з вояків не знав до пуття, як накласти кровоспинний джгут, а в індивідуальній аптечці, якщо хто й мав таку, були самі лише бинти і зеленка.

За два роки війни бойова медицина постала практично з нуля. Десятки тисяч вояків навчені, як врятувати життя на полі бою, десятки тисяч мають аптечки натівського зразка. Зрушили справу з місця волонтери. Створена американською і канадською діаспорою організація «Захист патріотів» була серед перших, хто почав роздавати натівські аптечки. Тепер на порядку денному – обов’язковий курс тактичної медицини в усіх українських вишах, де навчають силовиків.

Керівник організації Захист патріотів Уляна Супрун говорить:

«Ще праця не завершена. Ми ще не маємо 100% навчених і 100% забезпечених аптечками. Але ми працюємо над цим. І такі конференції допомагають, щоб ми могли краще разом співпрацювати, щоб досягти мети: щоб кожен український вояк мав таке саме навчання і ту саму аптечку, як американський або інший натівський вояк».

Організувати процес і підготувати тренерів допомагають американські військові лікарі.

Говорить консультант з тактичної медицини США Рік Геммесфар:

«Тактичній медицині в Україні всього два роки від народження. Це ще дитячий вік. І українці роблять неймовірні зусилля, закуповують обладнання, навчають як допомогти собі й товаришу на полі бою: що, коли і як треба робити. Щоб кожен знав назубок вироблені світовою практикою правила. Бо якщо ви надаєте правильну допомогу, але не в тому місці (скажімо, робите штучне дихання на полі бою під вогнем противника) ви наражаєте на небезпеку інших».

Рікардо Флорес, колишній лікар армії США, каже:

«Сполучені Штати мають багаторічний досвід участі у військових операціях. Ми засвоїли багато тяжких уроків і навчилися уникати зайвих жертв. Ми хочемо поділитися своїм досвідом з українцями. (...) Щоразу, коли я приїжджаю в Україну, бачу величезний прогрес. І це завдяки ентузіазму людей, які рухають тактичну медицину. Я бачу, як Захист патріотів та інші організації роблять колосальну роботу, щоб менше поранених вояків помирали на полі битви».

Світовий конгрес українців обіцяє й надалі допомагати українському війську. Про це говорить віце-президент СКУ Павло Ґрод:

«Світове українство сильно підтримує і цей проект і інші проекти в гуманітарних сферах. Захист патріотів –це взірцевий приклад. Є інші проекти: надання “швидких допомог”, запрошення лікарів, які роблять операції, створення реабілітаційних центрів, допомога переселенцям, тощо».

Дивіться також: Ось що у відносинах США-Куба реально може змінитись

Ось що у відносинах США-Куба реально може змінитись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

XS
SM
MD
LG