Спеціальні потреби

Хто стояв за хімічною атакою у Сирії?


Хто стояв за хімічною атакою у Сирії?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

President Hassan Rouhani of Iran (center) walks with Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif, second right, as he leaves after addressing the 69th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters, New York, Sept. 25, 2014.

Сирійські повстанці заявляють, що війська аль-Асада у четвер розбомбили пригороди Дамаска, де напередодні, за даними опозиції, вони застосували проти повстанців хімічну зброю. Відео сьогоднішіх бомбардувань та кадри газової атаки напередодні, повстанці розмістили в Інтернет.

Тим часом продовжують надходити різні повідомлення про кількість загиблих в результаті застосування хімічної зброї у Сирії. Опозиція стверджує, що від невідомого газу загинуло від 130 - 1 300 людей. ООН та міжнародна спільнота вимагають від уряду Асада дати пояснення і допустити до місця подій міжнародних спостерігачів.

ЄС визнали Хізбаллу терористами, але не всю
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Рада Безпеки ООН провела термінову нараду після надходження інформації про те, що урядова армія Сирії використала отруйний газ у нападі на опозицію біля Дамаска. Заступник генерального секретаря ООН Ян Еліассон під час прес-конференції заявив, що Рада Безпеки закликає до негайного припинення насильства. Він додав, що конфлікт, від якого страждає весь регіон, повинен бути розв’язаний:

«Звичайно, ми бачимо потребу негайного розслідування ситуації. Незважаючи, якими будуть наші висновки, останні події представляють серйозне погіршення ситуації з тяжкими гуманітарними наслідками. Ми дуже сподіваємось, що зможемо провести ретельне розслідування».

Еліассон додав, що ООН веде переговори з урядом Сирії з тим, щоб останній надав експертам організації безпечний доступ до тих передмість Дамаска, де, за повідомленнями, була використана хімічна зброя.

Сирійські курди можуть дестабілізувати Туреччину
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Президент Ради Безпеки ООН Марія Крістіна Персеваль каже, що члени Ради погодились, що необхідно чітко встановити, що саме сталося біля Дамаску:

«Всі члени Ради погодились, що використання хімічної зброї будь-якою зі сторін за будь-яких обставин є однозначним порушенням міжнародного права».

Такої ж позиції дотримується і Білий дім, - каже заступник прес-секретаря Джош Ернест:

«У цьому питанні погоджується вся міжнародна громада – використання хімічної зброї є неприйнятним. Навіть ті, хто не погоджується з нами у якихось певних аспектах американської політики щодо Сирії, повинні визнати, що використання хімічної зброї є абсолютно неприйнятним та повинні підтримати намагання провести повноцінне та незалежне розслідування у цій справі».
Всі члени Ради погодились, що використання хімічної зброї будь-якою зі сторін за будь-яких обставин є однозначним порушенням міжнародного права
Марія Крістіна Персеваль, президент Ради Безпеки ООН

Тим часом сторони звинувачують одна одну у використанні хімічної зброї, у тому числі нервово-паралітичного газу сарин. Президент Башар Асад звинувачення у використанні зброї масового ураження проти свого власного народу відкидає.

Білий дім каже, тепер Асад має можливість це довести:

«Якщо вони справді зацікавлені розставити всі крапки над «і», та довести, хто і як використав хімічну зброю в Сирії, вони дозволять команді слідчих ООН, які вже прибули до країни, відвідати ті райони, де, за повідомленнями, була використана хімічна зброя. Уряд має надати їм безперешкодний доступ до очевидців інциденту та може навіть самих постраждалих. Уряд повинен дозволити їм взяти проби та гарантувати безпеку роботи фахівців ООН».

Джош Ернест також підтвердив намір США активно співпрацювати з ООН та її союзниками, щоб встановити, чи порушив режим Асада міжнародну заборону на використання хімічної зброї. Він закликав ООН до швидких дій.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG