Спеціальні потреби

Сирійська опозиція просить ООН зупинити аль-Асада


Опозиційна Національна Рада Сирії звернулася до Ради Безпеки ООН та Ліги Арабських держав з проханням зупинити криваву різню, яку, за їх словами, розгорнув уряд президента аль-Асада проти представників опозиції. За повідомленням очевидців, протягом останніх двох днів у Сирії було вбито понад 250 людей. Серед них десятки втікачів з армії, які намагалися переправитися у Туреччину. Кордон між Сирією та Туреччиною став передовим фронтом боротьби для сирійської опозиції. Люди яку втікають від репресій уряду аль-Асада намагаються дістатися Туреччини, щоб вже звідти продовжувати боротьбу. Кореспонденти Голосу Америки побували у цій новій гарячій точці на карті світу.

Як повідомляють очевидці, сирійські війська розгорнули мережу снайперів вздовж кордону з Туреччиною і відстрілюють усіх, хто намагається втекти з країни. Лише минулого місяця там було вбито десятки людей. Серед них лікар Ібрагім Осман, активіст організації «Лікарі Дамаска», яка облаштувала мережу таємних госпіталів, де надає допомогу пораненим демонстрантам. Колеги Ібрагіма передали Голосу Америки відео, на якому підтверджено, як він загинув від кулі снайпера.

Кордон став чи не єдиним порятунком для Сирійської опозиції. У таборі біженців на турецькій території, колишній солдат армії Сирії розповів журналістам Голосу Америки, як йому вдалося втекти:

«У мене був вибір, або стріляти у демонстрантів, або застрелять мене. Я вирішив втекти з армії. Як тільки я це зробив, вони вбили мого батька і забрали мого шестирічного брата. Багато солдатів тікають з армії. Зі мною втекло десять бійців»

Втікачі з армії аль-Асада почали формувати «Армію Визволення Сирії». Туреччина заявляє, що готова запросити міжнародні сили безпеки, щоб створити буферну зону на кордоні з Сирією, якщо ситуація погіршуватиметься. Опозиція каже, що це допоможе їм організувати свої сили для боротьби з аль-Асадом. Втім, поки що сили урядових військ у багато разів переважають сили опозиції. Ваел Хард - один з втікачів, а тепер боєць Армії Визволення Сирії. Він закликає міжнародну громаду простягнути руку допомоги:

«Зараз Визвольна Армія не отримує жодної допомоги ззовні. Без неї нам не впоратись з аль-Асадом. Ми можемо добитися свободи у Сирії лише якщо нам допоможуть. Інакше – нічого не зміниться».

На цей час Захід сигналізує, що не має намірів військового втручання у конфлікт в Сирії. Такий крок може спровокувати хвилю незадоволення у країнах Близького Сходу. Тож бійці Визвольної Армії Сирії, які групуються на Турецькому кордоні, і опозиційні активісти, які залишилися у Сирії, продовжують боротьбу самостійно, без зовнішньої допомоги.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG