Спеціальні потреби

У США популярності набирає рух «Споживай місцеве»


Американці дедалі більше турбуються про те, що вони їдять. У країні набирає обертів рух: «споживай місцеве». Громадяни намагаються купуватися овочі та фрукти не лише без пестицидів, а й вирощені по-сусідству, місцевими фермерами. Треба зауважити, що більшість продуктів везуть до американських супермаркетів за тисячі кілометрів. Під час транспортування фрукти та овочі частково втрачають їхню свіжість, смак та вітаміни.

Фермерка Сюзан Люїс у своєму старенькому мікроавтобусі підвозить до церкви щойно зібраний врожай. Під прошарком ковдр, целофану та криги – ящики з розфасованими овочами та фруктами. Кожному з покупців Сюзан видає однаковий продуктовий набір, усе що вродило на городі цього тижня.

«У нас сьогодні є капуста, зелений перець, чорниці, персики, цибуля та диня», - сповіщає вона.

Ферма Сюзан працює як кооператив. Клієнти ще взимку заплатили їй по 700 доларів. Тепер щотижня вони отримують розділений порівну врожай. У результаті виграють всі: фермери збувають усе вирощене до останнього помідора, а споживачі отримують свіжі, без пестицидів овочі та фрукти за помірну ціну. Сюзан Люїс розповідає:

«Наша громада підтримує фермерів взимку, коли ми майже не заробляємо грошей. Таким чином навесні ми можемо купити насіння та розсаду, аби посадити овочі та фрукти. Без такої підтримки, ми б були у дуже скрутному становищі.

Юрист Патрік, як і решта покупців, вибіг з офісу забрати продукти під час обідньої перерви. Патрік – учасник цього кооперативу з часу його відкриття. Приєднатися до інших пробував і раніше, але там не було вільних місць.

«Я заплатив 700 доларів за 18 тижнів. Якщо я правильно підрахував, це виходить десь трохи менше 40 доларів на тиждень. За ці гроші ти отримуєш дуже багатий вибір овочів та фруктів».

Із закликом: «їж місцеве» звертається і все більше ресторанів в Америці. Один із них у Вашингтоні пропонує майже усі страви з вирощених овочів, птиці та яловичини неподалік. Поїсти свіженького сюди навідуються не лише мешканці Вашингтона, а й туристи.

Шеф-кухар ресторану Ал-Наппо не нахвалиться перцем та помідорами, які йому привезли. Овочі, визнає він, не такі досконалі на вигляд, як у супермаркеті, проте смак у них – неперевершений, бо вони вирощені без хімікатів.

«Що ж, наприклад, до перцю - ми не тримаємо його більше двох днів у себе на полицях. Тобто овочі потрапляють із городу до столу не пізніше ніж за 4 дні. А от рибу ми отримуємо щодня свіжу, щойно виловлену».

Ресторан до того ж – ще й заснований фермерами. Вказавши це у назві, засновники зробили безпрограшний хід. Адже американці люблять підтримувати подібні проекти. Тим більше фермерів, яким завжди нелегко.

Ден Сімонс, розробник концепту ресторану, говорить:

«Ми відкрили цей ресторан на місці іншого, який тут був. І у нас продажі в тричі більше, ніж у нашого попередника. Усе завдяки тому, що ми подаємо наш ресторан, як бізнес, що турбується про сімейні ферми».

Незабаром Ден Сімонс планує відкрити вже третій ресторан, настільки популярною є їжа з місцевих продуктів. А от фермерка Сюзан Люїс нещодавно зареєструвала двохсотого учасника кооперативу. Тепер Сюзан мріє зібрати гроші на новеньку вантажівку зі справжнім холодильником.

XS
SM
MD
LG