Спеціальні потреби

Робота конгресового суперкомітету, найімовірніше, закінчиться провалом


Цієї середи добігає кінця термін, до якого спеціально сформований з цією метою конгресовий суперкомітет мав підготувати план зі зменшення дефіциту федерального бюджету щонайменше на один трильйон двісті мільярдів доларів. Сам же план на голосування членів комітету має бути представлений за 48 годин до фінального терміну. До цього моменту залишилося всього кілька годин і, за останньою інформацією, у суперкомітеті готовляться не до голосування, а до оголошення провалу їхньої місії, звинувачуючи у провалі один одного.

«Це не стільки поразка, скільки нездатність скористатися можливістю», – намагається підсолодити пілюлю член комітету республіканець Джед Хенсарлінг.

Суперкомітет був сформований цього літа після того, як Конгрес був змушений підняти ліміт на зовнішні позичання, а кредитоспроможність уряду США була понижена кредитним агентством. Розуміючи, що невпинне зростання зовнішнього боргу загрожує національній безпеці та економічній стабільності країни, обидві партії сформували конгресовий комітет, наділений надзвичайними повноваженнями. Він мав знайти шляхи зменшення дефіциту державного бюджету у понад трильйон доларів. Обидві палати Конгресу повинні були б проголосувати за, чи проти рішення комітету, без права внесення поправок. У разі, якщо членам суперкомітету домовитися не вдається, у дію вступає автоматичне скорочення фінансування низки соціальних програм та оборонного бюджету на суму в один трильйон двісті мільярдів доларів.

«Цей ультиматум мав спонукати їх домовитися. Тому і була встановлена ця процедура, включно зі скороченням оборонного бюджету. Вважалося, що це буде такою жахливою альтернативою, що вони знайдуть порозуміння», – пояснює політичний аналітик Стюарт Ротенберг.

Утім, представникам обох партій не вдалося домовитися з тих самих причин, що і раніше. Демократи не хочуть скорочувати соціальні програми допомоги бідним та безробітним.

«Нехай мене проклянуть, якщо ми балансуватимемо бюджет за рахунок людей похилого віку, хворих, дітей та бідних. Це – не правильно», – обурюється сенатор-демократ Берні Сандерс.

Натомість демократи наполягають на збільшенні податків для найзаможнішої частини населення.

«Ми мусимо розглядати шляхи поповнення бюджету. На жаль, зараз це – лінія розколу», – заявила в інтерв’ю телеканалу CNN член суперкомітету Петті Мюррей.

Консервативні республіканці виступають проти збільшення податків та навіть проти скасування податкових пільг для найзаможніших, встановлених президентом Бушем.

«Об’єднаний комітет має лише один варіант: зменшення витрат та пенсійна реформа», – переконаний спікер Палати представників Джон Бейнер.

У процесі переговорів деякі республіканці дали зрозуміти, що вони не проти часткового підняття податків. Утім, демократи та республіканці не змогли домовитися щодо співвідношення збільшення податків відносно зменшення витрат. Що буде після того, як суперкомітет офіційно оголосить про поразку? Спочатку – нічого. Автоматичні скорочення оборонного бюджету та соціальних програм вступають у дію лише у 2013-му році. І фінансові ринки, кажуть аналітики, навряд чи відреагують миттєво – просто тому, що на успіх мало хто і сподівався. Утім, у подальшому зростаюча заборгованість американського бюджету може мати катастрофічні наслідки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG