Спеціальні потреби

Британський прем'єр пообіцяв Києву танки Challenger 2. Тиск на Німеччину зростає


Після телефонної розмови прем'єра Великої Британії Ріші Сунака з президентом України Володимиром Зеленським офіс британського прем'єра повідомив, що Лондон надішле Україні танки Challenger 2. На фото Зеленський виступає по відеозв’язку під час наради у Ризі, 19 грудня 2022 року.
Після телефонної розмови прем'єра Великої Британії Ріші Сунака з президентом України Володимиром Зеленським офіс британського прем'єра повідомив, що Лондон надішле Україні танки Challenger 2. На фото Зеленський виступає по відеозв’язку під час наради у Ризі, 19 грудня 2022 року.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив, що Лондон надішле Україні кілька британських бойових танків Challenger 2. Про це офіс прем'єр-міністра заявив у суботу після телефонної розмови Сунака з президентом України Володимиром Зеленським, повідомляють британські ЗМІ.

«Прем’єр-міністр окреслив прагнення Великої Британії посилити нашу підтримку України, зокрема шляхом надання танків Challenger 2 і додаткових артилерійських систем», — сказав речник Сунака. Він додав, що керівники Британії та України погодилися, що зараз є той момент, коли потрібно прискорити військово-дипломатичну підтримку України, що відбувається на глобальному рівні.

Офіс голови уряду Британії раніше заявляв, що Британія координуватиме свою підтримку з союзниками по НАТО після того, як Німеччина, Франція та Сполучені Штати минулого тижня заявили, що нададуть Україні бронетехніку.

Німеччина заявляла, що західні танки, зокрема її танк Leopard 2 можна постачати в Україну лише за умови згоди між головними союзниками Києва, зокрема зі Сполученими Штатами. Тиск на канцлера Німеччини Олафа Шольца, щоб він схвалив постачання танків в Україну, зростає.

Як кажуть оглядачі, західні країни намагаються надати Україні можливість для звільнення її території, але при цьому не хочуть провокувати Росію, що могло б призвести до того, що в конфлікт з Москвою міг би бути втягнутий весь альянс НАТО. У Західних столицях вважають, що постачання деяких видів зброї, зокрема західних танків, може спровокувати Москву для нападу на західні країни.

Leopard 2 – один із найпоширеніших західних танків. Challenger 2 є бойовим танком, який призначений для ураження інших танків і перебуває на озброєнні британської армії з 1994 року.

Після падіння комуністичних режимів у східній Європі, з яким закінчилася «холодна війна», кількість танків та іншого важкого озброєння різко скоротили і тепер воно є в дефіциті в більшості країн Заходу. На тлі надій на демократизацію Росії багато західних країн різко скоротили свої армії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG