Спеціальні потреби

Україну називають героєм саміту у Вашингтоні


Україна стала героєм саміту з ядерної безпеки, який щойно завершився у Вашингтоні. Погодившись добровільно позбутися усіх запасів високозбагаченого урану, що може бути матеріалом для виробництва ядерної бомби, українське керівництво зробило чималу послугу американському президенту. Барак Обама зібрав в американській столиці лідерів 46 країн світу, щоб разом зробити світ безпечнішим від ядерної небезпеки. Крок України вважають його першою перемогою у цій справі і першим успіхом саміту загалом.

Кадри зустрічі Віктора Януковича з Бараком Обамою у Вашингтоні зараз розпочинають випуски новин на американських телеканалах. Після подій Помаранчевої революції, про Україну у США так багато ніколи не говорили, особливо у позитивному контексті.

Прес-секретар Білого дому Роберт Ґібс зазначив:

«Сьогодні Україна прийняла епохальне рішення - до 2012-го року позбутися свого запасу високозбагаченого урану».

Високозбагачений уран використовується в Україні у дослідницьких лабораторіях та у атомній енергетиці. Для роботи останніх достатньо і низько збагаченого урану. Віктор Янукович сказав:

«Я хочу наголосити, що Україна прийняла рішення долучитися до загально світової ініціативи з нерозповсюдження і переведе свої реактори з високозбагаченого урану на низькозбагачений уран і найближчим часом високозбагачений уран з України буде вивезений».

Вважається, що зараз Україна володіє третім за розміром у світі запасом високозбагаченого урану. Його достатньо, щоб виготовити кілька ядерних бомб. Саме за цим матеріалом, на думку американців, давно полюють різні терористичні організації. Деякі експерти вважають, що аль-Кайда, вже зараз спроможна побудувати ядерну бомбу, єдине, що їй бракує – ядерного матеріалу.

Віце-президент Джозеф Байден зазначив:

«Біля 25-ти кілограмів високозбагаченого урану - розміром менше ніж футбольний м‘яч - достатньо, щоб зруйнувати центр будь-якого міста у США і вбити сотні тисяч людей».

Одним із головних завдань саміту якраз і є забезпечити надійне зберігання ядерних матеріалів у країнах, які ними володіють. В Українських умовах це не просто зробити. З одного боку дехто, через спокусу великого заробітку, може спробувати продати уран зацікавленим сторонам, з іншого боку терористи самі можуть здійснити спробу викрасти бажаний для них матеріал.

Прес-секретар Білого дому Ґіббс сказав в інтерв’ю:

«Я був, тоді ще з сенатором Обамою, в Україні в 2005 році. Ми відвідали спеціальний об‘єкт, щось на зразок американського центру контролю за захворюваннями. Там в одній з кімнат, працівник центру дістав з холодильника набір пробірок з сибірською виразкою. Я думаю, що рівень захисту подібних матеріалів, які мають бути під надійною охороною, у 2005 році той об‘єкт не міг забезпечити

З 1993 року у світі зафіксовано 18 випадків крадіжки високозбагаченого урану. Адміністрація Барака Обами хоче, щоб подібне більше ніколи не повторилося.

Сполучені Штати обіцяють допомогти кожній країні безпечно вивезти з її території небезпечні ядерні матеріали. Два місяці тому американський спецзагін допоміг уряду Чилі вивезти майже 18 кілограм урану - весь запас країни з пошкоджених землетрусом дослідницьких реакторів».


  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG