Спеціальні потреби

Генсек НАТО під час неоголошеного візиту до Києва пообіцяв, що поставки зброї Україні зростуть


29 квітня Єнс Столтенберг провів третій візит до України, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну
29 квітня Єнс Столтенберг провів третій візит до України, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив українцям у понеділок, що члени альянсу не виконували своїх обіцянок надати військову допомогу в останні місяці, але сказав, що потік зброї та боєприпасів тепер зросте.

Під час неоголошеного візиту в Україну генсек трансатлантичного військового альянсу провів переговори з президентом Володимиром Зеленським і має виступити у Верховній Раді України.

Столтенберг відвідав Україну втретє після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Візит відбувається у важкий для України час на полі бою. Після невдалого українського контрнаступу минулого року російські війська перехопили ініціативу – принаймні частково через нестачу зброї та боєприпасів від західних партнерів Києва.

"Я також буду дуже чесним з президентом Зеленським, а також з Радою, що союзники по НАТО не виконали те, що ми обіцяли протягом останніх місяців", — сказав Столтенберг.

"Сполучені Штати витратили шість місяців на узгодження пакету, а європейські союзники не поставили боєприпаси, які ми обіцяли. Але тепер я впевнений, що все зміниться", - наголосив він.

Столтенберг вказав на те, що Конгрес США схвалив пакет допомоги Україні на суму понад 60 мільярдів доларів, який швидко підписав президент США Джо Байден, а минулого тижня британський прем’єр-міністр Ріші Сунак оголосив про "рекордно високу" підтримку Києва.

Генсек також зазначив, що Німеччина погодилася надати Україні нову систему ППО Patriot, а Нідерланди збільшили допомогу Києву. Він сказав, що очікує інших "нових зобов'язань".

"Це матиме вплив, подібно до того, як нестача підтримки мала вплив", — сказав він, натякаючи на українські невдачі на полі бою. Він заявив, що росіяни заплатили "високу ціну за незначні територіальні надбання", і Україна все ще може змінити ситуацію.

"Для перемоги України ще не запізно. Але тому так важливо, щоб союзники по НАТО зараз виконали те, що ми обіцяли, і щоб ці зобов’язання стали реальними поставками зброї та боєприпасів, і я впевнений, що зараз це станеться".

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG