Спеціальні потреби

Європа має 100 батарей Patriot і неспроможна надати сім Україні. Цей аргумент не переконує, каже Боррель


Боррель заявив, що найкращим шляхом витрачати менше на відновлення України є витрати на запобігання цих руйнувань: Фото: AFP, глава європейської зовнішньої політики Жозеп Боррель
Боррель заявив, що найкращим шляхом витрачати менше на відновлення України є витрати на запобігання цих руйнувань: Фото: AFP, глава європейської зовнішньої політики Жозеп Боррель

Європейський Союз має терміново надати Україні більше засобів протиповітряної оборони та боєприпасів, щоб захистити Україну від російських атак ракетами та керованими бомбами на українські міста. Про це заявив глава європейської зовнішньої політики Жозеп Боррель під час виступу на європейському форумі Nueva Economia Forum.

“Я розмовляв з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою кілька днів тому. Він просив терміново надати сім батарей Patriot, щоб захистити свою країну. Не переконує аргумент, що ми не можемо їх надати, при тому, що європейські армії мають близько 100 батарей Patriot. Та все ще ми неспроможні надати сім [батарей], про які вони відчайдушно просять”, - сказав заявив глава європейської зовнішньої політики.

Не переконує аргумент, що ми не можемо їх надати, притому, що європейські армії мають близько 100 батарей Patriot. Та все ще ми неспроможні надати сім [батарей], про які вони відчайдушно просять
Жозеп Боррель

Боррель заявив, що найкращим шляхом витрачати менше на відновлення України є витрати на запобігання цих руйнувань: “Ми маємо робити більше і швидше, щоб надати спроможності, яких вони потребують”.

Глава європейської зовнішньої політики назвав ситуацію в Україні складною, зауваживши, що російська військова машина “працює на повній швидкості”. За словами Борреля, нині в України не має можливостей для того, щоб уникати пошкоджень від російських атак.

У сил протиповітряної оборони закінчилися ракети для відбиття повітряної атаки Росії, що призвела до ураження Трипільської теплової електростанції – про це заявив раніше президент Володимир Зеленський у інтерв’ю PBS. Таким чином він відповів на питання журналістки про те, чи наразі світ отримує сигнал про підтримку України. Зеленський навів як приклад Трипільську ТЕС, по якій російські війська випустили 11 ракет:

“Перші сім ми збили. Чотири – знищили Трипільську ТЕС. Чому? Тому що в нас було нуль ракет. Ми використали всі ракети”, – заявив Зеленський. Президент України також згадав про аргумент щодо неможливості прямої підтримки України, тому що “це виглядало б, ніби Україна втягує НАТО у війну”. Він звернув увагу, що Ізраїль не є членом Північноатлантичного альянсу.

Дивіться також: Боррель: "Ми надто довго делегували свою безпеку США", Європа має взяти на себе відповідальність за свій захист

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG