Спеціальні потреби

Домініка Стросс-Кана тримають у в’язниці Райкерс-Айленд


Домінік Сросс-Кан у в’язниці Райкерс перебуває під постійним наглядом охорони задля недопущення суїциду. В стані крайнього пригнічення він опинився після того, як йому було відмовлено у звільненні під заставу. Адвокат жертви каже, що молода жінка почуває себе «одинокою та покинутою» та переживає глибоку психологічну травму.

Місце перебування покоївки фешенебельного готелю у Мангеттені, яка звинувачує Домініка Стросс-Кана у сексуальній нарузі, не розголошується та охороняється поліцією Нью-Йорка.
Після інциденту у Софітель вона подзвонила своєму другові з лікарні та сказала, що трапилось щось дуже погане. За його словами, вона була у розпачі. Він стверджує, що тридцяти дворічна жінка у той момент навіть не знала, хто такий Стросс-Кан.

За словами адвоката покоївки Джефрі Шапіро, вона – віддана мусульманка, мати-одиначка, яка виховує п’ятнадцятилітню доньку. Вона іммігрувала до Сполучених Штатів з Гвінеї сім років тому.

«У неї нема тут родини, вона дуже уразлива. Її життя просто у неї відняли», – говорить юрист.

Захисники Стросс-Кана кажуть, що його було підставлено, щоб зруйнувати його політичну кар’єру. Адвокати фінансиста піддають сумніву правдивість слів покоївки, кажучи, що навіть, якщо щось у тому номері і сталося, то це було за згодою обох сторін. Адвокат жертви заперечує:

«Все, що відбулося у тій кімнаті, ніяк не можна назвати актом за згодою обох сторін. Ця жінка безперечно стала жертвою психічної та сексуальної наруги».

Втім, кажуть експерти, незалежно від кінцевого вироку, з політичним життям Стросс-Кану, напевно, доведеться розпрощатися.

«Не думаю, що після такого скандалу його політичну кар’єру вдасться врятувати, навіть якщо буде доведена його невинність», – вважає аналітик Домінік Маузі.

Ще вчора фаворит на президентських виборах у Франції 2012 року, нині Стросс-Кан перебуває у відомій своїми тяжкими умовами утримання в’язниці неподалік Нью-Йорка Райкерс-Айленд, після того, суддя відмовився звільнити його під заставу. Втім, захист досі намагається домовитись про заставу, сподіваючись, що до кінця тижня його буде звільнено.

Тим часом у Франції зростає хвиля симпатій до співвітчизника, спровокована показаними у теле ефірі кадрами закутого у кайдани фінансиста світового калібру. У Франції закон забороняє показувати зображення звинувачених у наручниках до остаточного вироку через повагу до принципу презумпції невинності.

«Ми побачили на екранах людину, яку нібито вже було визнано винною. Ці кадри дуже болісно бачити, і я б хотіла всім нагадати, що Домінік досі вважається невинним», – сказала пресі колишня кандидат на посаду президента Франції Сеґолен Руаіль.

Поки слідство триває, обов’язки голови МВФ виконує перший заступник Стросс-Кана Джон Ліпськи.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG