Спеціальні потреби

"Холодний душ" для української влади чи констатація очевидних проблем? Як коментують статтю про Зеленського у журналі Time


Президент України Володимир Зеленський, Брюссель, 11 жовтня 2023. Yves Herman, Pool Photo via AP
Президент України Володимир Зеленський, Брюссель, 11 жовтня 2023. Yves Herman, Pool Photo via AP

Резонансна стаття журналу Time про Україну та президента Володимира Зеленського є "суб'єктивною точкою зору конкретного журналіста", заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

В ефірі Радіо Свобода він заявив, що не вважає, що у Зеленського та його оточення "є якесь розлючення" чи вони вважають західних партнерів "зрадниками". Посадовець визнав, що Києву непросто підтримувати інтерес світової спільноти до російської війни протягом понад 600 днів, й додав, що потрібно "збільшити швидкість постачання тієї чи іншої техніки в Україні, чи більше докладатись, скажімо, до того, щоб Україна мала всі ресурси для справедливої фіналізації цієї війни".

"Втома від війни, готовність домовлятися з авторами повномасштабного вторгнення в Україну, нехтування нормами міжнародного права, схильність до фатальних компромісів, толерантність до масштабних воєнних злочинів, страх перед диктаторами, які готові розв’язувати війни – все це абсолютна пропагандистська вигадка, яку просувають лише авторитарні режими, подібні до російського", - написав Подоляк в мережі Х.

Він додав, що "конфлікти мають закінчуватися лише справедливим вирішенням, що злочинці повинні бути покарані, що військові бюджети повинні бути збільшені, що немає сенсу йти на компроміси, інакше завтра війни та витрати на безпеку будуть набагато більшими; що Росія абсолютно нездатна до домовленостей і є головним спонсором глобальної нестабільності та глобального кровопролиття".

У статті Time журналіст Саймон Шустер написав із посиланням на розмови з радниками Зеленського, що український президент має "ілюзорні" переконання у можливості перемоги України над Росією, що переконувати західних союзників у важливості допомоги Києву все складніше, що ЗСУ не вистачає людей і зброї для просування на лінії фронту, а корупціонери у державі "крадуть так, наче немає завтра".

Матеріал викликав широке обговорення в соцмережах. Інвестиційний банкір і колумніст видання NV Сергій Фурса пише, що стаття насправді може допомогти Києву "усвідомити помилки": "Нам потрібна допомога партнерів. А значить, цей холодний душ має бути корисним. Які ще повідомлення має передати Вашингтон, щоб його почули?"

"Як на мене, занадто багато приреченості та мороку в останньому TIME із титульною статтею про Україну. Занадто багато уваги до Зеленського, ніби це просто його війна і його рішення. Забагато анонімних цитат різних "помічників" і "порадників". Замало про українського народу. Поставтеся до цього з недовірою", - пише експертка ChathamHouse та CEPA Ольга Токарюк.

Вона додає: "Важливий факт, який побіжно згадується в статті: 80% українців виступають проти будь-яких територіальних поступок Росії. Що б не говорили деякі анонімні радники Зеленського, але не тільки президент, але й більшість українців готові боротися далі. Це екзистенційна загроза".

Журналістка Цензор.НЕТ Марина Данилюк-Єрмолаєва написала: у Facebook: "Зеленському не вірять на Заході. Уже не вірять. Але мають вірити конкретно в нас - у народ, який не здається. І хоче жити".

Аналітик Національного інституту стратегічних досліджень і фонду "Повернись живим" Микола Бєлєсков зауважує: "Замість намагань запропонувати варіанти виходу із очевидних стратегічних дилем, з якими стикається Україна (і які вже обговорюються певний час), усе, що вдалось журналісту TIME, це перепакувати відомі проблеми в чергову "викривальну" статтю. Це той рівень журналістики, на який ми заслуговуємо".

Британський журналіст-розслідувач Джон Свіні вказує: "Це чудовий матеріал. Це відображає все, що я чую в Києві. Що Захід забуває про агонію України".

При цьому у мережі Х із посиланням на статтю шириться чимало критики американської та західної допомоги Україні. Зокрема консервативні американські оглядачі висувають основною тезою твердження про корупцію в Україні, закінчуючи словами: "Чому ми за все це платимо?"

Радіо Свобода нагадує, що Саймон Шустер, уродженець Москви, понад 15 років працював у Росії та Україні. Після статті "У Росії – злочин без кари" про збиття малайзійського "Боїнга" в липні 2014 року в Донецькій області Саймону Шустеру заборонили в'їзд до РФ.

У своїх статтях він часто критикував полк "Азов" за причетність до неонацизму. У квітні 2022 року Шустер провів два тижні з президентом України, а за результатами поїздки він став автором статті для Time у номері із фото Зеленського на обкладинці.

При цьому твіттер-канал The Intellectualist згадує деякі з попередніх статей автора про російську агресію, зокрема матеріали під заголовками "Багато українців хочуть, щоб Росія вторглася", або "Насильство в Україні: чи можуть Росія або Захід зупинити його?", що "передбачає, що Росія не розпалює насильство в Україні".

  • 16x9 Image

    Марія Прус

    В українській службі Голосу Америки з 2016 року. Висвітлює політику, культурні та соціальні події, а також життя української громади у США. Має ступінь магістра Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG