Спеціальні потреби

Держдепартамент шокований нахабством російської дезінформації


Експерти і чиновники Державного департаменту в ході дебатів про долю міжнародного мовлення в Інституті Кеннана у Вашингтоні висловили думку про те, що Захід програє в інформаційній війні Росії.

Такий погляд, зокрема, поділяє президент організації «Дім Свободи» (Freedom House) Дейвид Креймер:

«Пропаганда, яка виходить з Кремля і від контрольованих Кремлем новинних організацій викликає глибоку стурбованість. Вони не просто спотворюють інформацію, вони намагаються створити свою власну реальність. Вони невірно все інтерпретують, вони брешуть і уявляють ситуацію такою, якою вона насправді не є. Яскравий приклад тому - Україна. Коли у вас є люди, такі як Дмитро Кисельов, які просто бризкають ненавистю і використовують образливу риторику, - підкреслив Креймер. - Вони не журналісти, вони просто «балакучі голови» пропаганди Кремля. Вся їх діяльність побудована на брехні і має дуже антизахідний і антиамериканський тон. Вони не передають новин, не пропонують об'єктивного аналізу. Вони просто вивергають брехню Кремля, що, на мій погляд, дуже небезпечно».

Стурбованість ситуацією, що склалася, висловила і представниця Держдепартаменту США, заступник координатора Бюро міжнародних інформаційних програм Державного департаменту США - Таня Хомяк-Сальві.


«Ми особливо стурбовані ситуацією в Росії. Спробами керівництва країни обмежувати фундаментальні свободи не тільки для громадян Росії, а й для громадян сусідніх країн, які отримують інформацію з російських ЗМІ. Вплив цього очевидний в регіоні, і в глобальному масштабі, - підкреслила Хомяк-Сальві. - Ми бачимо цю ситуацію таким чином - в той час, як ми відповідали на інші глобальні виклики останніми роками, президент Путін побудував величезну машину дезінформації, яка має глобальне охоплення. Ми шоковані її нахабством і тим, який вплив вона робить на населення країн, що межують з Росією, на російськомовні меншини в цих країнах».

За словами представниці Держдепу, одним із способів протистояти російській пропаганді є надання інформації, яка дозволить аудиторії отримувати уявлення про реальний стан речей і самостійно приймати рішення і формувати оцінки.

«Один з невеликих проектів, про які я хочу сьогодні розповісти і, який спрямований на те, щоб відповісти на все більш енергійний потік пропаганди, - це платформа соціальних медіа російською мовою, яка створена для того, щоб протистояти перекручуванню правди, якою займається цілий ряд ЗМІ. Наша команда працює над тим, щоб протистояти безпосередньо негативним оповідальним лініям за допомогою надання аудиторії фактів, надання альтернативних джерел інформації. Ми використовуємо соціальні медіа як швидкий спосіб поширення нашої інформації, - зазначила Таня Хомяк-Сальві. - Ми звичайно пам'ятаємо про те, що аудиторія може скептично ставитися до всіх державних джерел інформації. Ми не приховуємо того факту, що ми представляємо Держдепартамент. Нашою метою є введення нашої точки зору в дискусію. Ми повністю усвідомлюємо, що люди це прочитають і сформують власну думку».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG