Спеціальні потреби

США засудили арешт журналіста WSJ в Росії


Фото, Машина з Еваном Гершковичем від'їжджає від будівлі суду в Москві. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Фото, Машина з Еваном Гершковичем від'їжджає від будівлі суду в Москві. REUTERS/Evgenia Novozhenina

США рішуче засудили арешт Евана Гершковича російським ФСБ. Журналіста The Wall Street Journal Гершковича затримали в місті Єкатеринбург на Уралі і звинуватили у спробі нібито отримати секретну інформації.

"Націлювання на американських громадян з боку російського уряду абсолютно неприпустимі. Ми рішуче засуджуємо затримання пана Гершковича", - заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

Жан-П'єр додала, що представники Білого дому та Державного департаменту США поспілкувалися з роботодавцем пана Гершковича, Wall Street Journal. Адміністрація також зв'язалася з його родиною. Крім того, Державний департамент підтримує прямий зв’язок із російським урядом щодо цієї справи, зокрема активно працюючи над забезпеченням консульського доступу до пана Гершковича.

США засуджують напади і репресії російського уряду щодо журналістів і свободи преси, йдеться в заяві.

Як в Білому домі, так і в Державному департаменті США підкреслили, що уряд США закликає не їздити до Росії, а тих, хто проживає в країні, негайно виїхати.

У виданні відкинули звинувачення проти журналіста. "The Wall Street Journal рішуче заперечує звинувачення ФСБ і вимагає негайного звільнення нашого довіреного та відданого журналіста Евана Гершковича, - йдеться у повідомленні видання. – Ми солідарні з Еваном і його родиною".

Жанна Кавельє, керівник відділу Східної Європи та Центральної Азії паризької групи свободи преси «Репортери без кордонів», сказала, що Гершкович був першим іноземним журналістом, який був заарештований у Росії з початку війни в Україні.

“Це виглядає як захід у відповідь Росії Сполученим Штатам, тому ми дуже стривожені, бо це, ймовірно, спосіб залякати всіх західних журналістів, які намагаються досліджувати аспекти війни на землі в Росії, — сказала Кавельє Associated Press. – Західні держави повинні негайно попросити роз'яснень щодо звинувачень, оскільки, як нам відомо, він просто виконував свою роботу як журналіст".

Російський журналіст Дмитро Колєзєв повідомив у месенджері Telegram, що спілкувався з Гершковичем перед його поїздкою в Єкатеринбург.

“Він готувався до звичайної, хоч і досить небезпечної в нинішніх умовах журналістської роботи”, — написав Колєзєв. За його словами, Гершкович попросив у нього контакти місцевих журналістів і офіційних осіб у цьому районі і намагався домовитися про інтерв’ю.

В статті використано інформацію АР.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

Треті партії у США. Експлейнер
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
XS
SM
MD
LG