Спеціальні потреби

США працюють над "всеосяжною відповіддю" Ірану і закликають Ізраїль проявляти стриманість


Ізраїльська військова показує іранську балістичну ракету, яка впала в Ізраїлі на вихідних, під час медіатуру на військовій базі Джуліс, 16 квітня 2024.
Ізраїльська військова показує іранську балістичну ракету, яка впала в Ізраїлі на вихідних, під час медіатуру на військовій базі Джуліс, 16 квітня 2024.

Сполучені Штати заявили, що працюють із союзниками над скоординованою відповіддю на удари безпілотників і ракет Ірану по ізраїльській території минулими вихідними. Водночас Вашингтон продовжує закликати Ізраїль проявляти стриманість і уникати розпалювання ширшого регіонального конфлікту.

Президент Джо Байден "координує дії із союзниками та партнерами, включаючи "Групу семи", а також з двопартійними лідерами в Конгресі, щодо комплексної відповіді", — заявив радник з національної безпеки Джейк Салліван у заяві.

За словами Саллівана, найближчими днями США запровадять нові санкції проти Ірану, включаючи його ракетну та безпілотну програму, а також проти організацій, які підтримують Корпус вартових Ісламської революції та Міністерство оборони Ірану.

США зміцнять інтеграцію протиповітряної та протиракетної оборони та систем раннього попередження на Близькому Сході, додав він.

Помічники Байдена неодноразово закликали до деескалації. Президент "не хоче бачити війни з Іраном. Не хоче бачити розширення або поглиблення конфлікту", - заявив журналістам речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі у вівторок.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв вжити заходів у відповідь, але ізраїльські чиновники не сказали, як і коли вони можуть завдати удару.

"Ми відповідним чином виберемо нашу відповідь", — сказав генерал-лейтенант Герці Галеві, головнокомандувач військами Ізраїлю.

Прямий удар Ізраїлю по іранській території означав би ще одну значну ескалацію, оскільки Тегеран вже пообіцяв набагато рішучіше відповісти на таку контратаку.

Тегеран запустив понад 300 безпілотників, балістичних ракет і крилатих ракет, більшість із яких були перехоплені ізраїльськими військовими за допомогою США та регіональних союзників, тож це завдало лише незначної шкоди ізраїльській базі. Це свідчить про те, що Іран, можливо, відкалібрував удари, щоб обмежити кількість жертв або завчасно сповістив про удар, що Білий дім заперечує.

За словами керівника факультету політичних досліджень ізраїльського Університету Бар-Ілан Джонатана Рінхолда, контрудар Ізраїлю, ймовірно, буде таким чином спрямований на іранську територію, щоб не цілитись у мирних жителів.

"І (атака) не матиме на меті публічно вдарити по будь-якій дуже очевидній публічній символічній будівлі режиму, — сказав він Голосу Америки. — Це може збентежити режим і змусити його відчути, що їм потрібно посилити ситуацію".

Рінхолд сказав, що іранські удари були "дуже, дуже ретельно прораховані", і передбачив, що потенційна ізраїльська контратака буде так само відкалібрована. Однак, вони можуть легко призвести до небезпечного прорахунку, сказав він.

Ізраїль міг би провести таємні операції проти іранських чиновників або це може здійснити кібератаку, сказав Грегорі Гетчер з White Knight Labs, консалтингової фірми з кібербезпеки.

"Якби я був на місці Ізраїлю, я б дотримувався звичайного посібника з кібервійни, яким вони користувалися протягом більшої частини останніх 15 років, починаючи зі Stuxnet у 2010 році", — сказав він Голосу Америки.

Під час спільної операції Ізраїль і США створили шкідливе програмне забезпечення Stuxnet і впровадили його в іранський ядерний об’єкт, який "примусив центрифуги обертатися неконтрольовано, знищивши мільйони доларів і сповільнивши ядерний потенціал Ірану", – сказав Хетчер.

Іран заявив, що його суботні удари були помстою за авіаудар ізраїльської авіації раніше цього місяця по його дипломатичній будівлі в Дамаску, Сирія, в результаті якого було вбито сім іранських військових радників, включаючи двох генералів.

Тиск на Нетаньягу

Нетаньягу стикається з інтенсивним міжнародним тиском, щоб покласти край війні Ізраїлю в Газі, і величезним внутрішнім тиском, щоб звільнити заручників, яких утримує визнане терористисним у США угруповання ХАМАС.

Палестинське угруповання напало на Ізраїль 7 жовтня, убивши 1200 людей і взявши в заручники понад 240. За даними міністерства охорони здоров'я Гази, контрольованого ХАМАСом, внаслідок воєнної відповіді Ізраїлю загинули майже 34 000 палестинців. Багато гуманітарних організацій попереджають про голод.

Деякі міжнародні лідери звинувачують Нетаньягу в навмисному посиленні напруженості з Іраном. Це включає Аймана Сафаді, міністра закордонних справ Йорданії, союзника США, який допоміг захистити Ізраїль від атак Тегерана.

"Не секрет, що політика Нетаньягу спрямована на розширення конфлікту, щоб послабити зростаючий тиск на нього в усьому світі в результаті вбивств, війни та руйнувань, які він чинить у Газі", — сказав Сафаді у вівторок.

Туреччина, член НАТО, також поклала провину на Ізраїль.

"Головний відповідальний за напругу, яка охопила наші серця ввечері 13 квітня, — Нетаньяху та його кривава адміністрація", — заявив у вівторок президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повторюючи заклики регіональних і західних лідерів до деескалації.

Ізраїль не підтвердив і не спростував напад на Дамаск і не відповів на звинувачення з боку Йорданії та Туреччини.

Незрозуміло, чи прислухається Нетаньягу до закликів про деескалацію, оскільки він розраховує відповідь, яка задовольнить ультраправих членів його уряду та його власні політичні інстинкти, сказала Барбара Славін, представниця Центру Стімсона.

"Він завжди хотів напасти на Іран, зокрема на іранські ядерні об'єкти. Він може розглядати це як останню можливість, щоб перемогти всіх ворогів Ізраїлю — Хезболлу (визнану у США терористичним угрупованням - ред.), Іран, будь-що, — сказала вона Голосу Америки. — І хто його зупинить? Я дуже, дуже переживаю з цього приводу".

Який би варіант не вибрав Нетаньягу, Байден сказав йому, що США не братимуть участі в контратаці Ізраїлю.

До роботи до матеріалу долучився Бегум Ерзос.

XS
SM
MD
LG