Спеціальні потреби

Американський суд розпочав першу за 200 років справу проти піратів


Сомалійські пірати в Аденській затоці
Сомалійські пірати в Аденській затоці

У Сполучених Штатах, вперше за майже 200 років, відбудеться суд над морськими піратами. У штаті Вірджинія вирішать долю п’яти сомалійців, звинувачених у збройному нападі на корабель військово-морських сил США, який вони прийняли за торговельне судно. Закон проти піратства є одним з найстаріших і найсуворіших у Сполучених Штатах. Спійманим сомалійцям загрожує довічне ув’язнення. Але оглядачі кажуть, що таке жорстке покарання навряд чи приборкає піратів, які орудують в Аденській затоці. Цю проблему потрібно вирішувати не на морі, а на суші, покращивши умови життя людей у Сомалі.

Американські військові моряки проводять чергове практичне заняття у водах, де активно діють сомалійські пірати. Незважаючи на міжнародні зусилля, піратство продовжує залишатися серйозною проблемою для торгівельного судноплавства. Як каже Джонні Карсон помічник держсекретаря США з питань Африки, корінь проблеми захований не в морі, а на суші:

«Причина існування піратства полягає в тому, що уряд Сомалі не може завадити цим людям займатися кримінальною діяльністю. Економіка та урядові структури країни слабкі. Міжнародні військово-морські сили можуть зробити чимало, але не можуть повністю вирішити цю проблему».

За останні три роки, сомалійські пірати атакували понад 450 кораблів, захопили майже 2400 заручників та отримали приблизно сто мільйонів доларів викупу. Кілька країн надіслали свої військові кораблі до регіону для захисту торговельних суден.

Однак, щороку через Аденську затоку проходить майже 30 тисяч кораблів, а пірати розширили зону своєї діяльності, що ускладнює завдання військових.

Голова відділу зв’язків з громадськістю представництва ЄС у США Сильвія Кофлер зазначає:

«Район діяльності надзвичайно великий. Можна порівняти з усім Середземним морем. Рада Європи розглядає можливість розширення нашої операції на Південь і Схід від Аденської затоки».

Європейський Союз розпочав свою першу морську операцію боротьби з піратством у 2008-му році. Головним завданням моряків ЄС є охорона кораблів, які доставляють гуманітарну допомогу переміщеним особам в Сомалі. Разом з тим військові також оперативно реагують на атаки піратів на інші торгівельні судна.

Євросоюз усвідомлює, що проблему піратства неможливо вирішити лише у водах Аденської затоки. Саме тому на території Сомалі ЄС започаткував сто гуманітарних проектів та програм реконструкції загальною вартістю у 250 мільйонів доларів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG