Спеціальні потреби

Невідомі встановили пам'ятник Сноудену в Нью-Йорку


В одному з нью-йоркських парків серед ночі несподівано з'явився пам'ятник Едварду Сноудену.

Метровий бюст викривача секретних програм американських спецслужб, що отримав притулок у Росії, з'явився в Брукліні в парку Форт Ґрін перед світанком у понеділок.

Міський сайт новин Animal New York, який повідомив про інцидент, стверджує, що його встановила невелика група скульпторів-шанувальників колишнього підрядника уряду США, який організував витік у ЗМІ секретної інформації Агентства національної безпеки.

Активісти поставили бюст на одну з колон меморіалу, присвяченого війні за незалежність США, і виклали біля колони його ім'я, пише Animal New York.

Учасники акції дозволили журналістам сайту бути присутніми при встановленні бюста за умови, що вони збережуть у таємниці їхні імена.

Але довго бюст Сноудена не протримався.

Поліція повідомила, що зранку представники паркових служб міста розпорядилися демонтувати пам'ятник. До вечора він уже перебував в одному з поліцейських відділень Брукліна в очікуванні розслідування.

Animal New York повідомляє, що ідея створення пам'ятника належить двом нью-йоркським скульпторам. Пізніше до них приєднався скульптор із західного узбережжя США.

Вони заявили Інтернет-виданню, що хотіли «оновити» меморіал американським військовополоненим, які загинули під час війни за незалежність, щоб «відзначити тих, хто жертвує своєю безпекою в боротьбі проти сучасних тиранів».

«Для тих, чия пам'ять увічнена тут, було б безчесно не прославляли тих, хто захищає ідеї, за які вони боролися, як це зробив Едвард Сноуден, який пролив світло на програми стеження АНБ, що порушують 4-ту поправку до Конституції США», - заявили активісти.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG