Спеціальні потреби

Демократи проти республіканців: запеклою дискусією відзначився новий етап слухань з імпічменту Трампа


Голова республіканської меншості в Юридичному Комітеті Конгресу США конгресмен Даг Коллінз виступає на слуханнях 9 грудня 2019 року
Голова республіканської меншості в Юридичному Комітеті Конгресу США конгресмен Даг Коллінз виступає на слуханнях 9 грудня 2019 року

Слухання в Юридичному комітеті Палати представників США підкреслили діаметральну протилежність позицій демократів та республіканців. Слухання, що розпочались в понеділок, переривались частими емоційними обмінами репліками між представниками двох партій, і навіть голоси у питанні часу перерв розділились за партійною приналежністю.

Під час цих слухань демократи та республіканці намагаються визначити, чи підпадають дії президента США Дональда Трампа під визначення підстав для імпічменту президента.

Джеррі Недлер
Джеррі Недлер

"Трамп поставив себе вище за країну", - неодноразово наголошував голова Юридичного комітету, демократ Джеррі Недлер, під час слухань, звертаючись до свідчень тиску адміністрації Трампа на Україну з метою отримання політичних переваг.

"Незалежно від його партії чи політики, якщо президент ставить свої власні інтереси вище ніж інтереси країни, - наголосив Недлер, - він порушує свою присягу президента…він порушує присягу, дану американському народу. Якщо він найперше опікується власними інтересами таким чином, що це наражає на небезпеку нашу демократію, тоді наша присяга, наша обіцянка американському народу вимагає від нас стати на захист нашої держави".

Голова ж республіканської меншості в Комітеті конгресмен Даг Коллінз звинуватив демократів в тому, що вони хочуть переглянути результати демократичних виборів. Коллінз також заявив, що свідчень, що президент Трамп використовував військову допомогу для тиску на Україну недостатньо. "Україна нічого не зробила і все одно отримала допомогу", - наголосив Коллінз.

Юристи від республіканців та демократів складають присягу перед свідченнями
Юристи від республіканців та демократів складають присягу перед свідченнями

Юридичні радники демократів і республіканців представили свої позиції під час слухань. Так, зокрема, Деніел Голдман, радник демократів, навів шість аргументів для імпічменту, зокрема перевищення повноважень, спробу розпочати розслідування проти свого політичного опонента і ставити це умовою для надання військової допомоги та перешкоджання розслідуванню щодо імпічменту. Він також зазначив, що дії президента ставлять під загрозу інститут виборів. Республіканський радник, натомість, сфокусувався на тому, що доказів правопорушень недостатньо, а ті, що є – не достатньо вагомі для імпічменту президента. стверджує: Дональд Трамп зрадив президентській присязі, і тепер Конгрес має захистити демократичні цінності країни.

"Мета цих слухань – обговорити, чи дії Дональда Трампа підпадають під визначення особливо важких злочинів і правопорушень, - говорить Юридичний радник республіканців у Комітеті Стівен Кастор. - Ні, не підпадають. Ця справа здебільшого зводиться до восьми рядків у розшифровці телефонного дзвінка. Записи розслідування щодо імпічменту, яке ведуть демократи, не демонструють, що президент Трамп зловживав своїми повноваженнями або перешкоджав роботі Конгресу. Оголосити імпічмент президенту, якого обрали 63 мільйони людей, через 8 рядків у розшифровці телефонного дзвінка, це нісенітниця".

На основі слухань Юридичний комітет планує скласти звинувачення проти президента Трампа в рамках імпічменту, які можуть бути проголосовані в Палаті представників.

Якщо це станеться, Трамп може бути третім президентом США, імпічмент якого було проголосовано, після Ендрю Джонсона всередині 19-го століття та Білла Клінтона декілька десятиліть тому. Вони обоє залишились на посаді, бо Сенат не підтримав імпічмент. Колишній президент Річард Ніксон пішов у відставку в 1974 році перед голосуванням про імпічмент.

Дивіться також: Студія Вашингтон: Як на візит Джуліані в Київ реагують у Вашингтоні?

Студія Вашингтон: Як на візит Джуліані в Київ реагують у Вашингтоні?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG