Спеціальні потреби

"Це Шредер писав?" - західні експерти відреагували на документ Ради ЄС щодо NordStream


Спроби ЄС вплинути на плани Росії побудувати новий газопровід до Німеччини Nord Stream II зазнали удару через висновки юридичної комісії Ради Європи, повідомляє Reuters, посилаючись на заяви дипломатів ЄС.

Європейська Комісія звернулась до Ради Європи за повноваженнями на ведення переговорів з Росією через занепокоєння Брюсселю та ряду країн-членів ЄС тим, що трубопровід Nord Stream II може збільшити залежність ЄС від російського газу та скоротити надходження від транзиту газу до України.

Новий закон про розширення санкцій США проти Росії також виступає проти втілення Nord Stream II.

Читайте про це докладніше: Російський NordStream II може залишитись без грошей через санкції США - Forbes

Предметом переговорів могло б стати застосування вимог нового законодавства ЄС в сфері енергетики, відомого як "Третій енергопакет". Це законодавство встановлює ліберальні правила управління трубопроводами і, серед іншого, вимагає вільного доступу до трубопроводу з боку третіх сторін.

Юридичний висновок, копія якого потрапила до ЗМІ, стверджує, що "правових підстав для переговорів" ЄС та Росії з питання побудови проекту Nord Stream II немає і наголошує на тому, що в запиті "були лише політичні аргументи".

Деякі спостерігачі різко відреагували на такий висновок Юридичної служби.

"Чи юридична позиція ЄС написана Шредером, чи для Шредера?", - написав колишній президент Естонії Тоомас Ільвес в Twitter.

Алан Райлі, провідний дослідник Інституту державності в Лондоні, а також радник «Нафтогазу» та польської PGNIG наголосив на ряді недоліків висновку.

Так, Юридична служба стверджує, що газова директива 2009 року, частина "Третього енергопакету", не може застосовуватись до експортних трубопроводів, які направляють енергоресурси на територію Євросоюзу. Однак, зазначає Райлі, це положення застосовувалось до інших експортних трубопроводів, які приносили природний газ до ЄС.

Наприклад, Єврокомісія наполягала, щоб Польща використала повністю ліберальний режим у відповідності до директиви 2009 року щодо Ямальського трубопроводу, а також Болгарія по відношенню до трубопроводу South Stream. В документі не зазначається, чому ці проекти мають відрізнятись, пише Райлі.

Юридична служба пише: "уявлення про те, що відкриття додаткових можливостей маршруту, або потужностей (з Nord Stream II) може посилити залежність ЄС від зовнішніх постачальників енергії щонайменше суперечить інтуїції". Однак, зазначає Райлі, країни Центральної та Східної Європи потерпали від відключень газу «Газпромом» навіть після того, як приєднались до ЄС.

Дивіться також: Подружжя українських вчених – зірки американської науки

#ЖінкиВНауці: Подружжя українських вчених – зірки американської науки. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:32 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG