Спеціальні потреби

Папа затвердив нового главу УГКЦ


Новим главою УГКЦ обрано єпископа Святослава Шевчука
Новим главою УГКЦ обрано єпископа Святослава Шевчука

Українські греко-католики отримали нового главу Церкви. Наступником кардинала Любомира Гузара на посту предстоятеля УГКЦ став єпископ Святослав Шевчук.

Його кандидатуру затвердив у п’ятницю Ватикан. Папа Римський Бенедикт XVI благословив вибір, зроблений напередодні синодом єпископів Української греко-католицької церкви.

Новий провідник уже склав присягу перед синодом. Як повідомила прес-служба УГКЦ, уведення на престол призначене на 27 березня і відбудеться в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

41-річний єпископ Святослав Шевчук до обрання на нинішній пост Верховного Архиєпископа Києво-Галицького служив у єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі в Аргентині. Перед цим він працював головою секретаріату і особистим секретарем Блаженнішого Любомира Гузара.

Те, що синод єпископів спинить свій вибір саме на кандидатурі Святослава Шевчука, не було очевидним. Вибори нового глави Церкви, що відбувалися з 21 по 24 березня у Брюховичах на Львівщині, проходили складно. До бюлетенів були включені всі 40 єпископів – членів синоду; серед фаворитів щоразу називалися різні імена; і виборча процедура, що вимагала схвалення кандидатури двома третинами голосів, не давала результатів. Переможця вдалося визначити лише в останній, четвертий день голосування, коли нового очільника вирішили обирати простою більшістю.

Коментуючи затяжний процес голосування, одні експерти кажуть про те, що це свідчить про відсутність в УГКЦ постаті, рівної кардиналові Гузару. Інші, навпаки, стверджують, що муки вибору зумовлені демократичністю процесу і тим, що достойних кандидатів багато.

Таку думку поділяє, зокрема, український дисидент і моральний авторитет Євген Сверстюк:

«Мені здається, що там дійсно були достойні. І дуже цінно те, що були молоді достойні. Я, наприклад, дуже гаряче підтримав би кандидатуру отця Бориса Гудзяка. А тут виявилося, що нині обраний патріарх є ще молодшим. Я не знаю особисто Святослава Шевчука, але думаю – це добре, що був такий складний процес обирання і що було з кого обирати.

Ми не повинні забувати, що коли був обраний попередній патріарх, Блаженніший Любомир, тоді не всім було ясно, що це за постать. Постать виростає, виростає на наших очах і тільки тоді стає великою постаттю.

Я думаю, що це добре організована Церква, яка має багато людей доброї школи, і там не може бути авторитарного керівництва, а там будуть продовжуватися традиції Блаженнішого Любомира, – на це найбільша надія», – сказав Євген Сверстюк Голосу Америки.

Як він додав, коментуючи призначену інтронізацію в Києві та заклик греко-католиків до об’єднання усіх церков Київської традиції, правозахисник зауважив:

«Я думаю, це дуже здорова, дуже перспективна ідея. У ній закладено велику обіцянку на майбутнє. Саме навколо тієї ідеї, яку вони висувають , може відбутися об’єднання. Тобто об’єднання церков давньої Київської традиції. І тут не буде важливо, хто саме стоятиме на чолі. Ясно, що якщо це буде фігура великого масштабу, то не матиме значення, до якої конфесії вона належить. Постать перекриває конфесійні поділи. Скажімо, постать масштабу Шептицького і Сліпого була завжди вищою за конфесію, і не випадково до Андрея Шептицького не раз зверталися з проханням про те, щоб він, окрім Греко-католицької, очолив і Автокефальну церкву», – зазначив Сверстюк.

Нагадаємо: колишній глава українських греко-католиків 77-річний кардинал Любомир Гузар, який перед цим 10 років очолював Церкву, в лютому цього року подав у відставку через поганий стан здоров’я.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG