Спеціальні потреби

Москва звинувачує Британію у тому, що її військові присутні в Україні. Що про це відомо?


ФСБ заявила, що буцімто зірвала план британських спецпризначенців висадити українських диверсантів на Тендрівську косу в Чорному морі у Херсонській області. На фото український військовий проходить біля плаката української поштової марки із зображенням затонулих кораблів РФ.
ФСБ заявила, що буцімто зірвала план британських спецпризначенців висадити українських диверсантів на Тендрівську косу в Чорному морі у Херсонській області. На фото український військовий проходить біля плаката української поштової марки із зображенням затонулих кораблів РФ.

Якщо президент Франції Еммануель Макрон накаже своїй армії захищати Київ, Британія не матиме іншого вибору, окрім як відправити війська в Україну для боротьби з армією Путіна, заявив нещодавно відомий британський військовий експерт.

Ґлен Ґрант, колишній підполковник британської армії, який нині є аналітиком Baltic Security Foundation, сказав днями в інтерв'ю британській пресі, що Велика Британія буде "втрачена як нація", якщо відмовиться надіслати війська у випадку, якщо французьку армію надішлють в Україну.

Тим часом Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) звинуватила Британію у тому, що її війська уже є в Україні. ФСБ заявила, що спеціальна катерна служба Великої Британії діє в Україні та допомагає українським силам проводити спроби операції проти російських військ, повідомляє британська телекомпанія Sky News.

Як повідомляє Reuters, ФСБ заявила, що зірвала план британських спецпризначенців висадити українських диверсантів на Тендрівську косу в Чорному морі у Херсонській області. Російська спецслужба заявила, що вони нібито захопили старшого військовослужбовця ВМС України, вказавши його ім'я та дату народження.

Наприкінці лютого окупаційна влада Херсонської області заявила, що на Тендрівській косі загинула група українських військових. Українська влада підтвердила, що під час виконання завдання загинули бійці 73-го морського центру Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Росіяни заявили, що одного пораненого військовослужбовця тоді вдалося взяти в полон.

Про британських військових у контексті цієї операції російська сторона тоді не згадувала.

Німецький витік і "підтвердження" Шольца

Але звинувачення з Москви на адресу Лондона щодо присутності британських військових в Україні лунають уже не вперше. Минулого місяця російські ЗМІ оприлюднили витік запису надсекретної розмови між офіцерами німецьких ВВС, які припускали, що британські солдати уже перебувають в Україні.

Під час розмови один офіцер сказав, що Велика Британія працює з Україною над розгортанням ракет Storm Shadow, які мають дальність польоту до 240 кілометрів, тобто можуть вражати територію Росії.
Німецький офіцер сказав, що "англійці... роблять це повністю у віддаленні". Але кількох людей мають і на місці, а от французи так не роблять, сказав офіцер у перехопленому запису.

Нещодавня заява президента Франції Еммануеля Макрона про те, що він не виключає розміщення французьких військ в Україні, викликала різку реакцію з боку Москви, яка почала знову погрожувати країнам НАТО ядерною зброєю.

Сполучене Королівство, як і Франція, є членами НАТО, військового альянсу, який зобов'язує своїх членів діяти відповідно до принципу, що напад на будь-якого члена є нападом на всіх.

Щодо України, яка не є членом НАТО, таких зобов'язань партнери не мають. Тому лідери країн альянсу побоюються, що допомога Києву військами, а не лише зброєю, може втягнути їх у війну проти Росії.

Після витоку інформації колишній молодший міністр оборони Великої Британії Тобіас Еллвуд заявив, що це було незручно для Німеччини, але Росія, ймовірно, знала про британську присутність, враховуючи інтенсивність її шпигунської діяльності, пише Sky News.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не хоче посилати в Україну ракети Taurus, оскільки, за його словами, для цього знадобилося б послати на території України на допомогу в їхньому обслуговуванні німецьких експертів, що нібито роблять уряди Великої Британії та Франції з їхніми власними системами.

Він сказав, що якщо Німеччина зробить те саме, що Велика Британія, вона стане "учасницею війни".

Як зауважує Sky News, ці коментарі були сприйняті з роздратуванням серед союзників, оскільки вони створювали небезпека для британського військового та дипломатичного персоналу в Україні.

Британія підтвердила "невелику присутність", але заперечила плани розгортання більшої кількості військ

Пізніше Велика Британія підтвердила присутність "невеликої кількості персоналу" в Україні, але не повідомила, які завдання вони виконували, крім того, що вони допомагали з медичною підготовкою.

Речник прем'єр-міністра країни Ріші Сунака також заявив, що Британія не планує широкомасштабного розгортання своїх військ в Україні.

"Окрім невеликої кількості персоналу, який ми маємо в країні, який підтримує збройні сили України, у нас немає жодних планів щодо широкомасштабного розгортання", — сказав речник прем'єра журналістам.

Також міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон неодноразово заявляв, що виступає проти відправки західних військ в Україну, навіть для виконання навчальних місій.

Він стверджував, що розміщення іноземних солдатів в Україні стане ціллю для Росії.

Тим часом деякі експерти стверджують, що рано чи пізно, країни НАТО будуть змушені відправити свої війська в Україну, якщо вони не хочуть, щоб Україна програла. Йшлося, зокрема, про небойові завдання, які б дозволили вивільнити частину українських військ для відправки на фронт.

Разом з тим експерти вказують, що навіть в такій ролі відправка військ країн НАТО в Україну була б пов'язана зі значними політичними та військовими ризиками, що зробило б таке політичне рішення дуже малоймовірним.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG