Спеціальні потреби

Українсько-американські військові навчання в Одесі


З 9 по 21 липня в Одесі тривають україно-американські навчання «Сі Бриз-2012» (Sea Breeze 2012 року). У нинішніх навчаннях беруть участь військові з шістнадцяти країн. Колишні республіки Радянського Союзу будуть представлені військовими з Азербайджану, Молдови та Грузії.

«Росія не подала заявку на участь у «Сі Бриз», які проводяться регулярно з 1997 року, згідно з підписаним «Меморандумом про взаєморозуміння та співробітництво з питань військових відносин і оборони між Міністерствами оборони Сполучених Штатів і Україна», - повідомили в прес-службі Міністерства оборони України. «Крім організаторів - Сполучених Штатів і України, а також трьох пострадянських республік - до навчань в 2012 залучені військові з інших країн: з Алжиру, Бангладеш, Бельгії, Ізраїлю, Канади, Німеччини, Швеції, ОАЕ, Португалії та Туреччини», - сказав «Голосу Америки» прес-офіцер навчань «Сі Бриз-2012».

За даними українських ЗМІ, навчання пройдуть на полігонах Одещини та в північно-західній частині Чорного моря, в них будуть задіяні три підводних човни, сім літаків і вісім вертольотів. Тема проведення навчань - «Міжнародна операція з безпеки на морі».

Про те, чи братиме участь в маневрах єдиний підводний човен Військово-морських сил України «Запоріжжя», який на початку липня 2012 вперше вийшов в море після затяжного ремонту, організатори «Сі Бриз-2012» не повідомляють.

Варто нагадати, що в 2009 році українські народні депутати, а також представники проросійських громадських і політичних сил у Криму зірвали сухопутну частину проведення «Сі Бриз». 12 червня 2009 Верховна Рада не включила до порядку денного проект закону про схвалення рішення президента України Віктора Ющенко про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2009 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях, у переліку яких був «Сі Бриз».

Відмова у проведенні українсько-американських навчань в Криму в 2009 році став можливий завдяки загальному небажанню народних депутатів від Партії регіонів і Комуністичної партії надати можливість американським військовим висадитися на Кримський півострів. Цього року в маневрах "Сі Бриз-2012» візьмуть участь близько 600 військовослужбовців з шістнадцяти країн світу.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG