Спеціальні потреби

Чим дипломат США образив міністра оборони Сербії?


Гойт Ваян Йі
Гойт Ваян Йі

Олександру Вуліну не подобалися слова американського дипломата про те, що Белград повинен зробити вибір між Заходом і Москвою



Міністр оборони Сербії засудив заяву провідного американського дипломата в регіоні, який нещодавно закликав Белград зробити вибір між Вашингтоном і Брюсселем з одного боку і Москвою з іншого, якщо країна хоче стати членом Європейського Союзу.

У розмові з представниками сербських ЗМІ міністр оборони Олександр Вулін, відомий своєю проросійською позицією, заявив, що слова заступника помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Гойта Браяна Йі є «найбільшим тиском, яке будь-коли чинилося на Сербію».

«Ця заява не від друга чи людини, що поважає Сербію, поважає наше право на незалежне рішення», - сказав Вулін, який назвав заяву Йі «дуже недипломатичній».

Виступаючи на Сербському економічному саміті в Белграді, Йі заявив, що країни-кандидати в члени ЄС повинні чітко демонструвати своє бажання вступити в блок, а не коливатися між двома сторонами.

Заявивши, що США є партнером Сербії на її шляху до членства в ЄС, Йі сказав, що «кандидати на вступ до ЄС повинні чітко продемонструвати, що вони дійсно хочуть стати членами» Європейського Союзу.

«Не можна сидіти на двох стільцях, особливо якщо ці стільці стоять далеко один від одного», - заявив дипломат.

З шести країн Західних Балкан, які прагнуть вступити в ЄС - Сербії, Чорногорії, Македонії, Боснії, Косово та Албанії, - Сербія, можливо, найбільш близька до членства.

Але ще не оготовшись від десятиліття воєн і економічних потрясінь 1990-х років, Сербія також підтримує надзвичайно тісні зв'язки з Росією, яку вона традиційно вважає «слов'янським старшим братом».

Кілька днів тому Сербія отримала винищувачі МіГ-29 в якості «подарунка» від президента Росії Володимира Путіна.

Йі висловив стурбованість, що Сербія лише наполовину повернулася до ЄС, а наполовину - до Росії, додавши, що «країни повинні вибрати одну сторону, як би важко це не було».

В адміністрації президента Сербії Олександра Вучича повідомили, що на зустрічі з ним американський дипломат заявив, що у нього склалося «враження, що Сербія однією ногою стоїть на шляху до ЄС, а іншою - на шляху до союзу з Росією».

Пізніше адміністрація Вучича видала заяву, в якій повідомила, що президент уважно вислухав озвучені Йі побоювання і дав йому «дуже пряму» відповідь.

«Вучич оприлюднить свою відповідь в найближчі дні», - йдеться в заяві.

Дивіться також: Публічна суперечка між Джоном Маккейном та Дональдом Трампом спалахнула з новою силою

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG