Спеціальні потреби

«Їм потрібно більше зброї, щоб перемогти». Сенатори США реагують на промову Олени Зеленської


Олена Зеленська, перша леді України, виступає перед членами Конгресу на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, середа, 20 липня 2022 р. (Saul Loeb/ через AP).
Олена Зеленська, перша леді України, виступає перед членами Конгресу на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, середа, 20 липня 2022 р. (Saul Loeb/ через AP).

Головний посил промови – Україна залежить від демократичного світу, аби себе захисти, поділився своїми враженнями від виступу першої леді України Олени Зеленської сенатор-республіканець від штату Луїзіана Білл Кессіді.

«Після того, як вона показала фото людей, яких було вбито, вона сказала “Росія вбиває, а Сполучені Штати рятують”. Вони залежні від вільного, демократичного світу, щоб мати змогу захистити себе. Це, я вважаю, головний посил сьогоднішньої промови», - сказав сенатор в інтерв’ю «Голосу Америки».

У середу, 20 липня, перша леді України Олена Зеленська виступила із промовою в американському Конгресі. Подякувавши американському народу, Конгресу і президенту Байдену за підтримку, «щоб допомогти нам вистояти і захистити мільйони українців», Зеленська попросила більше зброї для України.

«Я зараз прошу річ, яку б ніколи не хотіла просити. Я прошу у вас зброю! Зброю не для того, щоб нести війну на чужу землю, а щоб захистити свій дім і право прокидатися у ньому живим. Я прошу у вас протиповітряну оборону - щоб ракети не вбивали дітей в їхніх візочках. Щоб вони не руйнували дитячі кімнати і цілі сім’ї», - сказала перша леді.

У своїй промові Зеленська навела численні приклади українців, дітей та дорослих, які стали жертвами російської агресії.

«Перша леді України представила дуже потужну картину цієї війни, яку сенатор Грем та я побачили, коли ми відвідували Україну лише два тижні тому», - сказав в коментарі «Голосу Америки» сенатор-демократ від штату Коннектикут Річард Блюменталь.

Він розповів, що президент Зеленський під час їх зустрічі в Києві просив те саме, що і його дружина у Вашингтоні, - «системи протиповітряної оборони, щоб діти повернулись до школи, люди повернулись на роботу».

«Їм потрібно більше артилерії та іншої зброї, щоб успішно перемогти у цій війні. І вони можуть у ній перемогти. У мене нема сумніву. Якщо США підтримають їх, вони переможуть у цій війні. І це буде перемога для нашої власної національної безпеки, тому що очевидно, Путін продовжуватиме іти далі», - переконаний сенатор.

Сенатор- республіканець Роб Портман, який представляє штат Огайо, сказав у коментарі «Голосу Америки», що він щотижня виступає в Сенаті із доповіддю щодо подій в Україні і вважає, що ситуація погіршується.

«Російські ракети ударяють по усе більшій кількості цивільних точок, вони не жаліють нічого, навіть зерна. Вони нищать їжу, що провокують світовий голод, що є наслідком цієї війни. Війни, яку обрала Росія», - сказав він.

Також він розповів, що щойно постав свій підпис під резолюцією, аби визнати дії Росії в Україні геноцидом. «Якщо ви перевірите саме визначення слова “геноцид”, воно абсолютно співпадає із нинішніми подіями», - пояснив він.

Закликає до дії й сенатор-республіканець від Південної Кароліни Ліндсі Грем. А саме - визнати Росію країною-спонсором тероризму. Комітет Сенату Сполучених Штатів із міжнародних відносин 23-го червня підтримав резолюцію із закликом до Держсекретаря США Ентоні Блінкена визнати Росію державою-спонсором тероризму, співавтором якої є сенатор Грем (із демократом Блументалем). Грем сказав «Голосу Америки», що наразі вони домагаються її фінального погодження.

«Наразі є одна людина, яка знаходиться в опозиції до цієї резолюції, але я думаю, що це не стане проблемою. Тож, сподіваюся, що держсекретар Блінкен, відповідно до законодавства США, визнає Росію державою, яка спонсує тероризм», - сказав він.

Відповідно до пояснень на сайті Державного департаменту, “держави-спонсори тероризму” підпадають під обмеження на іноземну допомогу від США, заборону на експорт і продаж оборонної продукції, контроль за експортом товарів подвійного використання, а також під різні фінансові та інші обмеження. Також передбачаються додаткові санкції, які карають осіб і країни, які співпрацюють із “державами-спонсорами тероризму”.

До Вашингтона перша леді України приїхала на запрошення першої леді США Джилл Байден, з якою вона зустрілася напередодні у Білому домі. Перші леді США та України зустрічалися на заході Україні на День матері.

«Вона відвідала Україну в травні, щоб особисто побачити й поспілкуватися з тими, хто через війну втратив дім, близьких. Тепер моя черга говорити у США про українські потреби в нашому спротиві та боротьбі з агресором», - написала перша леді України на свої сторінці у фейсбук.

Під час візиту Олена Зеленська також зустрілася із Державним секретарем Ентоні Блінкеним, адміністраторкою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Самантою Пауер, представниками української діаспори та постраждалими від ракетного обстрілу в Краматорську українцями, які знаходяться на лікуванні у США.

23 липня Олена Зеленська планує провести другий форум перших леді та джентельменів, пише посольство України в ЄС. Одна із секцій саміту відбудеться в Брюсселі і буде присвячена фізичному та психологічному відновленню українців, йдеться в повідомленні.

  • 16x9 Image

    Катерина Лісунова

    Кореспондентка Української служби Голосу Америки в Конгресі США. Висвітлює питання, пов'язані з американсько-українськими відносинами на капітолійському пагорбі.

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

XS
SM
MD
LG