Спеціальні потреби

У святковий сезон – сезонне пиво


Святковий сезон у Сполучених Штатах починається від Дня подяки в останній четвер листопада і закінчується відзначенням Нового року. У цей час американці витрачають найбільше грошей на подарунки для друзів, рідних і для себе. Цей період є найбільш прибутковим для роздрібної торгівлі. Однак, не лише крамниці добре заробляють на свята. Вже традицією стало випускати сезонне пиво на період свят чи відповідно до пори року. Таке пиво можна придбати лише раз на рік, адже кожного року воно відрізняється від попереднього, має унікальний і неповторний смак. Для пивоварів варіння сезонного пива – це можливість виявити свою майстерність і завоювати прихильність любителів цього напою до своєї марки.

Якщо для одних святковий період починається зі запалення різдвяної ялинки, то для інших - з появи в їх улюбленому барі сезонних сортів пива.

Наприклад у пивній в районі Іст-віллидж в Нью-Йорку можна не тільки спробувати ексклюзивне пиво, зварене спеціально для святкового періоду, але й придбати його у подарунок. На час святкування єврейського свята Хануки – пляшки продаються у комплектах зі свічками та інструкціями як спорудити свою власну «пивну» менору. Говорить співвласник бару в Нью-Йорку Марк Шапіро:

«Я думаю, кожному десь подобається відчуття кічу, пов’язане з цим процесом. Це слово прийшло з мови їдиш і не існувало би без єврейської релігії. Окрім гумору, це пиво ще й кошерне».

Поява сезонного пива – явище не нове, але прибуткове для приватних мікро-броварень, – каже майстер-пивовар компанії «Шмальц» Пол Маклін. У різдвяно-новорічний період пиво має бути міцнішим і мати більше смаку, ніж в інші пори року, – вважає фахівець – і додає:

«Для мене святкове пиво повинно бути міцнішим і смачнішим, мати особливий смак. Це має бути пиво з яким хочеться затишно посидіти у холодний зимовий день».

Щороку пивоварня готує до свят спеціальне пиво. Цього року тут зварили пиво, що є сумішшю семи рецептів, має 14 відсотків алкоголю і витримується у бочках, в яких колись настоювалась віскі.

Останніми роками серйозну конкуренцію їм почала складати компанія «Троеґс» з їх популярним пивом «Божевільний Ельф». Власник пивоварні КрисТроеґс говорить:

«Назва та етикетка допомогли нам вхопити настрій у цю пору року, перед святами. Наш ельф не злий. Це просто божевільний і веселий ельф».

Власник пивоварні Кріс Троеґс каже, що саме завдяки назві пива вони зуміли «завоювати серця» багатьох споживачів і, як наслідок, розширити ринок збуту.

«Назва пива сприяла нам у пошуках клієнтів. Ми знайшли багато нових ресторанів, які хочуть продавати сезонне пиво», – каже власник пивоварні.

Утім Кріс Троеґс визнає, що процес варіння цього святкового пива є дуже складним. Основними компонентами є мед і сушена черешня:

«Процес триває два місяці, що обмежує виробництво інших видів пива. Однак цей бренд допоміг нам розкрутитися і спонукав людей спробувати наше пиво».

Варіння нового пива – це експеримент, і сезонне пиво ідеально підходить для таких випробовувань.

«Це час святкувати і бути з друзями та родиною. Також це холодна пора року, що змушує нас залишатися всередині приміщення. Тому багато броварень експериментують з інгредієнтами щось на зразок шеф-кухарів, які намагаються урізноманітнити меню між Днем подяки та Новим роком».

Кріс каже, що наразі продає своє пиво лише у 8-ми штатах, але напоєм вже зацікавилися закордоном.

Сезонне пиво, переважно, з’являється у Сполучених Штатах у середині жовтня і розпродається ще до кінця року.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG