Спеціальні потреби

У США правильно харчуватись вчать із шкільної парти


За останні 30 років рівень дитячого ожиріння у США зріс втричі. Майже кожна п’ята американська дитина у віці від шести до дев’ятнадцяти років має зайву вагу. Як стратегію подолання проблеми лікарі та науковці пропонують популяризацію здорового харчування. Тож в одній початковій школі американської столиці запровадили цікаву програму покликану змалку навчати дітей правильно харчуватися. Учнів одночасно навчаються арифметики та вмінню поєднувати продукти. Учителька Ена Чен пояснює:

«Ми просто використовуємо їжу як приклад для різних математичних вправ. Ось для піци діти можуть обрати два види начинки, комбінувати різні інгредієнти».

«Ми усе переводимо в дюйми, у цифри. От довжина картоплі – 6 дюймів. То відповідно десять картоплин матимуть у сумі – довжину 60 дюймів», – зазначає Пітер Налі.

Шкільна програма базується на останніх дослідженнях американських учених. Науковці довели чим більше з дітьми обговорюють тему їжі, тим більша вірогідність, що вони їстимуть корисні для здоров’я продукти. Вашингтонським вчителям допомагає втілювати новації каліфорнійська неприбуткова організація «З ферми до столу». Її директор Пітер Налі пояснює:

«Ми робимо це аби звернути увагу на проблему дитячого ожиріння. Один з головних компонентів програми, формувати позитивні та здорові уявлення про їжу увесь час, поки діти в школі. Це може мати довгостроковий ефект».

Окрім креативної математики, шкільна програма ще включає роботу на городі, де діти за допомогою дорослих вирощують спеції та овочі. Також для школярів відкрили спеціальну їдальню, де подають виключно корисні та повні вітамінів страви. У школі навіть є салат-буфет – розповідає шкільний кухар Макіша Даі:

«Ми все тут готуємо зі свіжих продуктів, а не з напівфабрикатів. Тобто їжа майже як вдома. Ми особливо слідкуємо за тими дітьми, які не мають можливості правильно харчуватися вдома, аби вони хоча б тут поїли щось корисне».

Школа купує більшість продуктів для їдальні в місцевих фермерів. На шкільну кухню потрапляє й усе вирощене на городі дітьми.

Учителі вже помітили, що діти не тільки почали їсти більше овочів та фруктів, а й навчились вирізняти чи корисний продукт за упаковкою. Діти звертають увагу на те, скільки цукру та жиру в продуктах, що купують їм батьки. Окрилені успіхом програми, вчителі сподіваються, що зможуть поширити її й на інші класи.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG